PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 11 – 17 FEBRUARIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 11 – 17 februarie:

*** Elevii din învăţământul preuniversitar şi copiii de grădiniţă revin luni, 11 februarie, la cursuri, după vacanţa intersemestrială.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, următoarea vacanţă, cea de primăvară, este programată în perioada 20 aprilie – 5 mai, iar vacanţa de vară între 15 iunie şi 15 septembrie.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare.

Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate face în perioada vacanţelor şcolare.

*** Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost invitat la începutul săptămânii viitoare la şedinţa comună a comisiilor economică şi pentru buget, finanţe din Senat, în cadrul căreia se va dezbate şi impactul pe care indicele ROBOR îl are în calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei la populaţie.

În cadrul reuniunii se va mai discuta Raportul asupra stabilităţii financiare nr. 2 din anul 2018.

Joia trecută, Isărescu a anunţat că va merge pe 12 februarie la Parlament.

"Pe 12 am hotărât să mergem tot Consiliul de Administraţie. Invitaţia e şi din partea Comisiei de buget, finanţe. Deci am primit o invitaţie, în sfârşit o invitaţie validă", a spus guvernatorul BNR.

El a declarat că până acum nu a răspuns invitaţiei pentru că au existat o serie de neclarităţi.

*** La Curtea de Apel Bucureşti este programat marţi, 12 februarie, un nou termen în cel de-al doilea proces în care Ministerul Apărării Naţionale solicită suspendarea şi anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă.

Pe 31 ianuarie, în primul dosar, CAB a admis cererea depusă de MApN prin care se solicita suspendarea decretului semnat de preşedinte.

MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect: "anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018".

Cele două acţiuni au fost introduse în instanţă pe 11 şi 14 ianuarie şi s-au judecat separat, pe 29 ianuarie, de magistraţii Vasile Bîcu şi Silviu Barbu.

În primul proces, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au cerut conexarea celor două dosare, susţinând că cererile depuse de MApN sunt identice şi nu pot fi dezbătute separat. Instanţa a dat dreptate MApN şi a respins cererea de conexare.

Ulterior, consilierul care reprezenta MApN a anunţat că renunţă în primul dosar la capătul de cerere privind anularea decretului semnat de Iohannis, iar judecătorul Vasile Bîcu a admis pe 31 ianuarie cererea de suspendare.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de preşedintele Iohannis încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, respectiv articolul 32, alineatul 5, conform căruia 'şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an'".

La începutul lunii ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leş, susţinea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă "s-a făcut ilegal".

Ulterior, preşedintele Iohannis a calificat drept un demers "inoportun" şi "riscant" contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Ciucă. Preşedintele a adăugat că "pur şi simplu" propunerea ministrului Apărării a fost "nelegală".

*** Curtea Constituţională a României urmează să discute miercuri, 13 februarie, sesizările referitoare la legile privind sistemul public de pensii şi combaterea evaziunii fiscale.

Sesizarea referitoare la Legea privind sistemul public de pensii a fost formulată de 83 de deputaţi de la PNL şi USR. Proiectul de lege a fost adoptat pe 19 decembrie de Camera Deputaţilor, cu 193 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 14 abţineri.

Tot pe 19 decembrie a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, un proiect care modifică legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în sensul că pentru toţi inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală se dispune o singură dată renunţarea la urmărirea penală dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%.

*** Unul dintre cei mai iubiţi cântăreţi din Grecia – Giannis Ploutarchos, va concerta joi, 14 februarie, în premieră în România. Spectacolul va avea loc la Sala Palatului din Capitală, iar invitat special este Nikolaos Papadoupulos.

*** PNL şi-a propus să finalizeze lista de candidaţi la alegerile europarlamentare până în data de 15 februarie, urmând ca aceasta să fie votată în Biroul Politic Naţional al partidului.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, preciza recent că sunt 49 de candidaţi, care sunt "puternici", au experienţă politică, administrativă, în relaţii internaţionale. "Nu pot să mă pronunţ asupra listei, personal, pentru că nu vreau să nedreptăţesc pe colegii mei care candidează. (…) Am făcut şi analize, fiecare candidat a făcut un proiect privitor la ce-şi propune să facă la nivelul Parlamentului European, evident în domeniile de specializare pe care le are şi unde are într-adevăr competenţa şi capacitatea de a contribui cu idei şi cu soluţii bune la deciziile la nivel european.

*** Muzicianul britanic Tom Odell, care a impresionat prin baladele sale indie-pop, va reveni la Bucureşti pe 16 februarie pentru un concert care va avea loc la Arenele Romane, într-un cort încălzit.

*** Marea finală în care se va decide reprezentantul României la concursul Eurovision 2019 de la Tel Aviv va avea loc duminică, 17 februarie.

Spectacolul va fi transmis în exclusivitate de TVR.

Sub sloganul "Împlineşte visul!", seria selecţiei naţionale a debutat la Iaşi pe 27 ianuarie. Spectacolul Eurovision a continuat la Arad pe 10 februarie.

Delegaţia României la Tel Aviv va fi condusă de Smaranda Vornicu-Shalit.

Pe 20 decembrie, juriul de preselecţie a anunţat semifinaliştii – dintre cele 126 de piese înscrise în concurs, doar 23 au rămas în cursa pentru un loc pe scena din Tel Aviv.

Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România, s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa "Toy".

*** Tenorul italian Alessandro Safina se reîntâlneşte cu publicul din România pe 17 februarie, când va susţine un concert la Sala Palatului. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres