Ouă încondeiate, ţesături, ceramică şi bunătăţi culinare, la Târgul de Florii de la Muzeul Ţăranului Român

Ouă încondeiate, icoane, ţesături, ceramică, podoabe, mobilier pictat, jucării, dar şi dulciuri, zacuscă şi alte bunătăţi au putut fi cumpărate, vineri, în prima zi a Târgului de Florii de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

"Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarelor. De peste 20 de ani, Muzeul Naţional al Ţăranului Român ţine această sărbătoare şi îşi aşteaptă vizitatorii, timp de trei zile, la primul târg de meşteri de peste an'', potrivit MNŢR.

La Târgul de Florii participă încondeietoare, ţesătoare, împletitoare, cusătorese, iconari, olari, lingurari, pielari, rudari – meşteri vechi, care şi-au dovedit iscusinţa de-a lungul timpului.

Vizitatorii de vineri ai târgului au fost interesaţi, printre altele, de ouăle încondeiate după modele tradiţionale, de icoanele de pe sticlă şi pe lemn, de nenumăratele bunătăţi culinare, precum: miere, dulceaţă de ardei iute, de cireşe albe, de pepene galben, de trandafiri, de gutui, de prune, de ghimbir, de nuci verzi, de soc, de frăguţe, de coacăze, de vişine, de căpşuni, de zmeură, magiun, salată de iarnă, ghebe marinate, şerbet de fructe de pădure, de trandafiri, zacuscă de vinete, de gălbiori, de ghebe picantă, hribi marinaţi, turtă dulce, cornuleţe, sărăţele, covrigei, biscuiţi, cozonac, prăjituri.

Nu au lipsit siropurile naturale cu miere, cătină, afine, iar oferta de băuturi a fost variată, printre produse numărându-se vişinată, pălincă, ţuică, afinată.

Doamnele s-au arătat interesate şi de gama largă de podoabe din materiale diverse, printre care argint şi cupru, dar şi de obiectele vestimentare, printre care ii, cămăşi, fuste şi eşarfe.

Alţi vizitatori au fost atraşi de lingurile din lemn, de feluritele vase, de ţesături, covoare, de ceramică, de nenumăratele obiecte decorative, de mese, scaune şi alte piese de mobilier, de traiste din materiale variate sau de genţi, portofele ori sandale din piele.

Nici copiii nu au fost uitaţi. Meşterii au pregătit pentru aceştia, printre altele, jucării de lemn şi păpuşi.

Varietatea produselor a fost mare, la târg putând fi găsite, printre altele, şi opinci, furci de tors, ceasuri, cufere, aranjamente florale din lavandă, faguri cu miere, un complex pentru imunitate din polen, propolis şi miere.

Preţul biletului este de 4 lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de reducere – 2 lei.

Târgul de Florii va fi deschis sâmbătă şi duminică între orele 10,00 şi 18,00. AGERPRES/(AS – autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: MNTR / Facebook

Sursa: Agerpres