Orban: Iohannis, dacă ar fi sprijinit şi de alte forţe politice, ar putea să câştige chiar din primul tur

Liderul PNL, Ludovic Orban, consideră că dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi sprijinit şi de alte forţe politice, ar putea să câştige din primul tur la prezidenţiale şi că apariţia unei alte candidaturi din zona de dreapta nu va face decât să-i creeze probleme acestuia.

"PNL a luat decizia, în Consiliul Naţional, în unanimitate, să susţină candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru încă un mandat. Ne-am bucura dacă şi alţi actori politici ar lua decizia să-l susţină pe preşedintele Iohannis. Astăzi, preşedintele Iohannis este, de departe, liderul politic cu cea mai mare încredere, a fost în prima linie a luptei cu PSD şi, în mod evident, bătălia pentru prezidenţiale va fi tot cu candidatul PSD sau un candidat provenit din zona PSD-ALDE. Deci, eu cred că orice apariţie a unei alte candidaturi, care este o candidatură discutabilă, nu face altceva decât să confuzeze suplimentar şi să creeze probleme mai puţin oponenţilor politici, cât mai ales preşedintelui Klaus Iohannis. Iar convingerea mea e simplă, că preşedintele Klaus Iohannis, dacă ar fi sprijinit şi de alte forţe politice, ar putea să câştige chiar din primul tur", a declarat Ludovic Orban, la TVR.

Liderul PNL a mai spus că partidul pe care-l reprezintă va face o alianţă de guvernare cu forţele de dreapta şi va colabora şi în cazul asigurării unor majorităţi în consiliile locale şi judeţene.

"Pentru formarea unui guvern sau a unei majorităţi în consiliul judeţean sau local normal că îi considerăm ca potenţiali parteneri pe oamenii care nu agreează felul de a face politică al PSD şi care spun că sunt împotriva PSD", a arătat Orban.

Întrebat dacă ar negocia cu PSD susţinerea unui guvern condus de el, Orban a spus că nu este posibil aşa ceva, între cele două partide existând diferenţe substanţiale.

"Nu cred că e posibil aşa ceva, diferenţa între PNL şi PSD este o diferenţă de substanţă, de viziune, de mod de a înţelege politica şi nu mai zic de o diferenţă totală în ceea ce priveşte modalitatea de a guverna România. Nu cred că este posibil ca vreodată PNL să poată să obţină sprijinul PSD şi nici nu ne dorim acest sprijin", a spus Ludovic Orban.

Legat de lista pentru alegerile europarlamentare, liderul liberal nu a dorit să facă nicio referire la candidaţi şi a punctat faptul că preşedintele Klaus Iohannis a spus, în discuţia purtată în Biroul Executiv, "că nu se va implica în ceea ce priveşte alcătuirea listei pentru Parlamentul European".

Ludovic Orban a menţionat că se consultă periodic cu şeful statului, atunci când sunt teme importante pe agendă, de politică internă sau de politică europeană.

"Ne consultăm de câte ori este necesar pentru evaluarea şi pentru armonizarea poziţiilor", a mai spus preşedintele PNL. AGERPRES (A-autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)

Sursa: Agerpres