Opre (ANSPDCP): Numărul plângerilor înregistrate în 2018 a crescut cu 40% faţă de anul anterior

Numărul plângerilor înregistrate la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a crescut la peste 5.000 în 2018 faţă de 3.543 cu un an înainte, a declarat, luni, preşedintele ANSPDCP, Ancuţa Opre.

Precizările au fost făcute în cadrul conferinţei "Asigurarea respectării Regulamentului General privind Protecţia Datelor şi a reglementărilor naţionale aplicabile", organizată la Palatul Parlamentului cu ocazia Zilei Europene a Protecţiei Datelor, celebrată pe data de 28 ianuarie de către toate statele membre UE.

"În ceea ce priveşte cele opt luni de aplicare a Regulamentului, menţionez că s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de plângeri şi sesizări, care a depăşit 5.000 în anul 2018, spre deosebire de anul 2017, când au fost primite 3.543 de plângeri şi sesizări, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 40%. Acest aflux constituie un important indicator pentru instituţia noastră cu privire la ridicarea nivelului de conştientizare a publicului larg în privinţa drepturilor de care beneficiază. De asemenea, se remarcă şi faptul că după 25 mai 2018 s-au primit 309 notificări de încălcare a securităţii datelor din partea operatorilor, număr care reflectă faptul că aceştia s-au preocupat să pună în practică obligaţia ce le revine sub acest aspect şi, de asemenea, să ia măsurile corespunzătoare", a precizat Opre.

Ea subliniat că această conferinţă, organizată anual la Palatul Parlamentului pentru a marca Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, are în acest an o semnificaţie specială în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE şi al intrării în vigoare, în urmă cu opt luni, a Regulamentului general privind protecţia datelor.

"Am dorit ca această conferinţă să fie dedicată dezbaterii efectivei aplicări a principalelor aspecte ale regulamentului şi ale legislaţiei naţionale, la care Autoritatea a lucrat pe tot parcursul anului 2018. În acest context aş dori să reliefez eforturile colegilor din Autoritatea Naţională de Protecţie a Datelor care s-au implicat activ în pregătirea proiectului Legii 129/2018 de modificare şi completare a Legii 102/2005 a Autorităţii, reglementare care a intrat în vigoare pe data de 24 iunie 2018 şi care ne-a permis clasarea printre statele care au reuşit să-şi implementeze legislaţia în timp util", a spus ea.

De asemenea, conform datelor evidenţiate în cadrul conferinţei de către reprezentanţii ANSPDCP, pe parcursul ultimului an, angajaţii Autorităţii au realizat peste 700 de investigaţii, fiind acordate amenzi în valoare de 600.000 de lei. În ce priveşte obiectul plângerilor şi sesizărilor, acestea au vizat: respectarea drepturilor persoanelor fizice prevăzute de regulament; s-a reclamat supravegherea video, dezvăluirea de date pe internet, primirea de mesaje comerciale nesolicitate; s-a solicitat ştergerea datelor de la biroul de credit sau de la instituţii financiare.

Ion Marin, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, a precizat că este în curs de elaborare un cod de conduită în conformitate cu prevederile Regulamentului general privind protecţia datelor, proiectul urmând să fie supus avizului Autorităţii de Supraveghere.

"Dincolo de sancţiunile extrem de severe pe care le prevede regulamentul, este firesc să respectăm legislaţia impusă de UE într-un domeniu atât de sensibil. Codul nostru de conduită este deja pregătit, în zilele care vin urmează să îl supunem avizului Autorităţii şi să vedem în ce măsură el va mai suferi modificări în urma recomandărilor pe care probabil le vom primi", a spus el. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres