Olt: De Bobotează, concursuri hipice în patru localităţi

Concursuri hipice de frumuseţe, viteză şi tracţiune vor fi organizate, duminică, în localităţile Slătioara, Ghimpeţeni, Nicolae Titulescu şi Vâlcele din judeţul Olt, unde sute de săteni sunt aşteptaţi la ''Botezul cailor'', obicei vechi, reluat la Slătioara de peste 25 de ani şi mai recent în celelalte comune.

Manifestările vor avea loc după încheierea slujbei de Bobotează la biserică şi vor începe cu stropirea cailor cu apă sfinţită.

La întrecerile hipice sunt aşteptaţi proprietari de cai din localităţile organizatoare, din comunele limitrofe acestora, precum şi din alte judeţe (Argeş, Teleorman). La aceste evenimente este interzisă violenţa faţă de animale, au precizat organizatorii.

Cea mai cunoscută dintre manifestări este "Botezul cailor" de la Slătioara, care se organizează anual, de Bobotează, începând din 1992, însă obiceiul datează de dinainte de perioada comunistă, când a fost dat uitării. În 1992, preotul Marin Bica a reînviat tradiţia "botezului cailor" la Slătioara şi, de atunci, în fiecare an, de Bobotează, caii localnicilor şi ai celor din alte sate, veniţi în comună, sunt stropiţi cu apă sfinţită. AGERPRES/(AS- autor: Cristina Matei, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres