Meleşcanu – întrevedere cu Antonio Guterres; a evocat nevoia de reformă a Organizaţiei Naţiunilor Unite

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a evocat nevoia de reformă a Organizaţiei Naţiunilor Unite într-o întrevedere pe care a avut-o cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vineri, la New York, în marja participării la reuniunile la nivel înalt de la sediul organizaţiei.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis sâmbătă AGERPRES, cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul ţării noastre pentru multilateralism, în general, şi pentru rolul ONU în particular.

De asemenea, a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării cu ONU din perspectiva exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

Demnitarul român a evocat nevoia de reformă a Organizaţiei şi a manifestat sprijinul faţă de măsurile iniţiate de Secretarul General al ONU, în special în vederea creşterii eficienţei şi transparenţei organizaţiei. Cei doi oficiali au evidenţiat şi nevoia consolidării rolului ONU în materie de schimbări climatice şi dezvoltare durabilă.

Sursa citată menţionează că în cadrul discuţiilor Antonio Guterres a mulţumit României pentru sprijinul acordat Organizaţiei. De asemenea, Guterres a apreciat prestaţia României în prezidarea Comisiei ONU pentru consolidarea păcii în anul 2018 şi activitatea Centrului de tranzit pentru refugiaţi de la Timişoara.

De asemenea, tot vineri, ministrul Meleşcanu a avut o întrevedere cu ministrul de stat pentru Commonwealth şi Organizaţia Naţiunilor Unite al Marii Britanii, Lord Ahmad de Wimbledon.

Potrivit MAE, cu acest prilej, cei doi demnitari au exprimat dorinţa comună de continuare, în perioada post-Brexit, a cooperării bilaterale pe paliere multiple în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două state, inclusiv din perspectiva prezenţei cetăţenilor români în Marea Britanie.

"Indiferent de alegerea pe care Marea Britanie o va face în perioada imediat următoare, oficialul britanic a precizat că relaţia cu România, la fel ca şi cea cu Uniunea Europeană, va rămâne foarte importantă. A exprimat, totodată, angajamentul Marii Britanii de a prelua şi promova în continuare temele de interes pentru UE pe agenda Consiliului de Securitate", se mai spune în comunicat. AGERPRES/ (AS – autor: Daniel Florea, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres