Marian Oprişan: Pentru mine, ce s-a întâmplat la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului este de neconceput şi de neacceptat

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, îi solicită premierului Viorica Dăncilă "să ordone Ministerului Afacerilor Interne" demararea unei anchete în cazul Cimitirului Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, precum şi identificarea şi pedepsirea, conform prevederilor legale, a "celor care şi-au imaginat că pot profana mormintele eroilor noştri".

"Pentru mine, ca om al Vrancei, ţinutul unde s-au dat cele mai cumplite bătălii de pe teritoriul României în Primul Război Mondial, ceea ce s-a întâmplat la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este de neconceput şi de neacceptat! Românii, maghiarii, austriecii sau cetăţenii germani care au fost înhumaţi în acest cimitir trebuie să beneficieze de respect! Astăzi, Uniunea Europeană este un spaţiu al democraţiei şi al toleranţei datorită jertfei acestor eroi, iar gestul unor extremişti de a pune pungi de gunoi pe crucile eroilor români nu poate să rămână nepedepsit căci un astfel de precedent poate duce la agravarea conflictului în zonă", afirmă Marian Oprişan, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

El reaminteşte că "Uniunea Europeană s-a constituit, primordial, în jurul valorii de pace, o idee lansată de Robert Schuman în celebrul său discurs din 9 mai 1950".

"Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă, o persoană care şi-a manifestat de nenumărate ori respectul faţă de eroi, să ordone Ministerului Afacerilor Interne demararea unei anchete, identificarea şi pedepsirea, conform prevederilor legale, a celor care şi-au imaginat că pot profana mormintele eroilor noştri! Îi amintesc doamnei prim-ministru că noi, în Vrancea, pe data de 6 august 2017 am plantat primul stejar din ceea ce avea să devină "Parcul Memoriei Naţionale – Ro-Mândria", locul în care 330.000 stejari au fost plantaţi în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial – un gest firesc de umilă recunoştinţă faţă de jertfele eroilor. Cerem ca memoria eroilor să fie recunoscută peste tot în România", conchide preşedintele CJ Vrancea în comunicatul citat. AGERPRES/(AS – editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres