Maramureş: Un câine izolat de ape pe Valea Vaserului, pe traseul Mocăniţei, recuperat de Salvamont

Un echipaj al Salvamont Maramureş a salvat un câine rămas într-o zonă izolată a râului Vaser, după ce o turistă a semnalat situaţia la dispeceratul unităţii, a informat, luni, directorul Serviciului Judeţean Public-Salvamont Maramureş, Dan Benga.

"În această dimineaţă pe pagina de Facebook a Salvamont Maramureş o doamnă care fusese ieri (duminică n.red.) în drumeţie cu Mocăniţa pe Valea Vaserului ne-a semnalat o situaţie delicată a unui câine, izolat pe malul râului, loc în care nu se putea ajunge datorită accesului dificil şi a debitului semnificativ de apă. Cei mai inimoşi turişti aflaţi în Mocaniţă hrăneau câinele aruncându-i mâncare peste apă", a spus Dan Benga.

 

Echipa Salvamont care deserveşte zona montană a Munţilor Maramureşului şi Pietrosul Rodnei s-a mobilizat pentru salvarea câinelui izolat de ape.

"Cei care lucrează în zonă au confirmat faptul ca într-adevăr câinele este izolat într-o zonă în care nu există posibilitatea de a ajunge decât prin apă. În urma analizei situaţiei s-a decis intervenţia de urgenţă (datorită atenţionărilor meteo care anunţau ploi în următoarele zile existând riscul creşterii debitului de apă), salvatorii montani voluntari ai SPJ Salvamont Maramureş din formaţia Vişeu plecând în misiunea de a recupera animalul. O intervenţie care a durat mai bine de 8 ore, timp în care salvatorii au parcurs peste 16 km, atât motorizat cat şi la pas, intrând în apă, legaţi şi asiguraţi în corzi, dat fiind debitul crescut al apei şi problemele cauzate de bolovanii şi crengile din apă. (…) Până la urmă intervenţia s-a încheiat cu bine, câinele fiind extras şi recuperat din zona dificilă în care se afla de mai mult timp", a precizat Dan Benga.

Potrivit acestuia, câinele va fi preluat de femeia care a semnalat cazul la Salvamont Maramureş.

"În acest moment câinele este bine şi este transportat în localitatea Vişeu la domiciliul unuia dintre salvatori, până în momentul în care va fi preluat de doamna care ne-a semnalat în această dimineaţă situaţia şi care şi-a exprimat dorinţa de a-l lua la dânsa şi a-i asigura un cămin. Şi pentru că intervenţia s-a desfăşurat în zona Paltin, iar câinele avea nevoie de un nume, salvatorii i-au pus numele… simplu… 'Paltin'" a spus Dan Benga. AGERPRES/(AS-autor: Leontin Cupar, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Salvamont Maramures

Sursa: Agerpres