"Claca la coasă", un eveniment inedit organizat de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare, adresat turiştilor şi locuitorilor din oraş, va readuce în atenţie munca fizică a câmpului care se petrecea odinioară la sat, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Monica Mare.
"Anul acesta cele aproape 7 hectare de iarbă din incinta muzeului vor fi cosite cu sprijinul localnicilor din comuna Groşii Ţibleşului, iar turiştii aflaţi în trecere prin Maramureş, dar şi localnicii vor fi invitaţi să participe la aceste eveniment inedit. Claca sau ajutorul voluntar care se întâmpla în perioada verii, îndeosebi la muncile câmpului – cosit, prăşit porumbul, strânsul merelor sau grâului – era o manifestare aparte la care participau numeroşi oameni care ofereau o mână de ajutor celor care-i chemau. Exista frumosul obicei ca şi cei la care s-a mers în clacă să răspundă invitaţiei celor care la rândul lor aveau de lucru în gospodărie şi în acele timpuri chiar era de muncă la câmp pentru că toate muncile se făceau manual. Claca e un foarte frumos obicei rural în care oamenii se adună la un loc pentru a munci împreună, iar pe durata muncii se vorbeşte despre ce mai e nou prin sat, despre cum merge lumea, sau cel puţin aşa era cândva", a spus Monica Mare.
Potrivit acesteia, ţăranii din comuna Groşii Ţibleşului vor îmbrăca straie populare, vor cânta şi aduce bună dispoziţie doborând iarba cu coasa.
"Gospodarii din Groşii Ţibleşului îşi vor ascuţi coasele şi vor intra în brazdă, îmbrăcaţi în straie populare, respectând întocmai datinile străvechi. Aşa cum spune tradiţia, în urma cosaşilor vor merge femeile care vor împrăştia brazdele cu furcile. (…) Claca va fi un prilej de socializare muncind, dar toată munca lor va fi însoţită de cântec şi voie bună", a mai spus Monica Mare.
Evenimentul este programat să aibă loc miercuri, de la ora 16.00, şi este organizat de Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Groşii Ţibleşului. AGERPRES/(A,AS-autor: Leontin Cupar, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Surasa foto: Muzeul Satului Baia Mare / Facebook
Sursa: Agerpres