Mândru (Greenpeace): Orice cetăţean european poate să îşi producă singur energia din surse curate

Activistul de mediu Marian Mândru, coordonator Greenpeace România, a declarat miercuri, în Portul Constanţa, cu ocazia escalei navei Rainbow Warrior, aflată într-o campanie de sensibilizare a opiniei publice faţă de schimbarea climei, că cetăţenii europeni au dreptul să-şi producă singuri energia electrică din surse curate.

"Orice cetăţean european are dreptul să îşi producă singur energia din surse curate. În România, drumul de la consumator la prosumator, adică cel care-şi produce singur energia electrică în gospodărie din surse regenerabile şi o partea din aceasta o distribuie în reţea, este încă lung şi plin de incertitudini. Tocmai de aceea, în luna mai 2019 sunt doar 70 de prosumatori înregistraţi în România, iar în Marea Britanie 800.000, deşi ţara noastră beneficiază de mult mai multe zile însorite anual", a afirmat Marian Mândru.

Activistul de mediu a mai subliniat faptul că statul trebuie să pună la dispoziţia cetăţenilor un mecanism adecvat pentru finanţarea investiţiilor în producerea de energie electrică din surse regenerabile, în gospodărie.

"Deşi cadrul legislativ şi de reglementare a fost îmbunătăţit recent, e nevoie de semnale mult mai clare din partea statului român pentru a sprijini energia regenerabilă şi prosumatorii. Cerem proceduri simplificate şi un mecanism eficient de sprijin financiar pentru prosumatori", a concluzionat coordonatorul Greenpeace România.

La rândul său, Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România a afirmat că poziţia României faţă de schimbările climatice este retrogradă şi în acest context statul are mari restanţe faţă de programul european în privinţa utilizării surselor şi tehnologiilor regenerabile pentru producerea energiei.

"Majoritatea statelor membre din UE au decis să elimine treptat producţia de energie din cărbune pentru a proteja clima, dar şi din raţiuni economice. Guvernul României încearcă să întârzie inevitabilul cat mai mult posibil şi sprijină, din păcate, funcţionarea termocentralelor pe cărbune care nu respectă normele de mediu naţionale şi europene. De mai bine de cinci ani, termocentrale precum Mintia şi Govora funcţionează fără autorizaţie integrată de mediu. Aceste termocentrale pe cărbune sunt foarte poluante, contribuie decisiv la amplificarea schimbărilor climatice şi afectează sănătatea oamenilor. Conform unui studiu Climate Action Network Europe, termocentralele pe cărbune din România provoacă anual 570 decese premature şi costuri de sănătate asociate poluării ce se ridica la peste 1,6 miliarde de euro anual", a spus Tănase.

Activistul ecologist a mai transmis Guvernului o solicitare de încetare a producţiei de energie în termocentrale în următorii 11 ani.

"Cerem Guvernului României un plan asumat pentru înlocuirea treptată a producţiei de energie din cărbune cu energie din surse curate, regenerabile, până în 2030. Amânarea acestui plan pune în pericol securitatea energetică a României, iar nerecunoaşterea colapsului producătorilor de energie pe bază de cărbune şi amânarea înlocuirii cu energie din surse regenerabile vor duce la o criză majoră în următorul deceniu", a mai subliniat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România. AGERPRES / (A – autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres