MAI: Pompieri, poliţişti şi jandarmi – pregătiţi să intervină rapid în teren, în contextul avertizărilor de vreme rea

Structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţie şi jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor, în contextul avertizărilor ANM de vreme rea.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod galben valabilă în data de 14 ianuarie, între orele 02,00 – 14,00. În acest interval, meteorologii anunţă că în zona Munţilor Apuseni, în nordul Carpaţilor Orientali şi local în zona înaltă din vestul Carpaţilor Meridionali, va ninge şi se vor cumula cantităţi de peste 20 – 25 l/mp, iar stratul de zăpadă va fi consistent. Vântul va prezenta intensificări susţinute, îndeosebi în zonele de creastă, unde rafalele vor depăşi 90 – 100 km/h viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.

Totodată, ANM a emis şi o informare meteorologică prin care anunţă precipitaţii mixte în zonele joase de relief din vestul ţării, predominant ninsori în Maramureş şi Transilvania şi ninsori la munte, precum şi intensificări ale vântului în aceste zone.

Fenomenele meteorologice amintite se vor manifesta începând de duminică, 13 ianuarie, ora 15,00, până în data de 15 ianuarie, ora 08,00. Vântul se va intensifica treptat în toate zonele de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăşi temporar 70 – 80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada.

De asemenea, intensificări ale vântului vor fi şi în restul ţării, în noaptea de duminică spre luni (13/14 ianuarie) în regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de luni (14 ianuarie), local şi în cele sudice, centrale, estice şi sud-estice, în general cu viteze de 45 – 55 km/h.

În context, Ministerul Afacerilor Interne recomandă populaţiei să evite deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă este absolut necesar să circule în zonele afectate să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricţionat pentru a evita riscul de înzăpezire.

''Înainte de plecare, asiguraţi-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.)'', se arată într-un comunicat al MAI transmis duminică AGERPRES.

De asemenea, turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze în zonele muntoase în care va ninge abundent şi va viscoli, să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri şi jandarmilor montani şi să poarte haine adecvate temperaturilor scăzute înregistrate în această perioadă.

Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precizează sursa citată. AGERPRES/(AS – editor: Georgiana Tănăsescu)

Sursa: Agerpres