Leş: Consolidarea profilului României de pilon regional de securitate şi stabilitate în NATO şi UE – obiectiv al MApN

Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naţionale a fost şi este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate şi stabilitate în NATO şi Uniunea Europeană, a declarat, marţi, la bilanţul pe 2018 al Statului Major al Forţelor Navale, ministrul Gabriel Leş.

"Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naţionale a fost şi este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate şi stabilitate în NATO şi UE, regiunea Mării Negre fiind unul dintre reperele strategice cele mai importante în actualul context de securitate. Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie instabilă şi imprevizibilă. Forţele Navale Române trebuie să fie o structură modernă, profesionistă şi dinamică, înzestrate cu nave interoperabile cu cele ale structurile similare din statele Alianţei Nord-Atlantice, care să ofere posibilitatea instruirii şi participării la operaţii navale complexe sub comanda NATO", a afirmat Gabriel Leş.

La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Navale, vice-amiralul Alexandru Mîrşu, a precizat că în anul 2019 efortul Forţelor Navale se va concentra pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii la graniţa estică a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, în acelaşi timp cu consolidarea deprinderilor militarilor din Forţele Navale, prin participarea la numeroase exerciţii. Infanteriştii marini vor participa, în acest an, în premieră pentru Forţele Navale, la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Tot marţi, ministrul Apărării a participat şi la bilanţul pe anul trecut al Statului Major al Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, Gabriel Leş a spus că, "în contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei", România are nevoie de "capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi".

"Redresarea bugetului Apărării şi înscrierea acestuia pe o tendinţă ascendentă reprezintă o prioritate majoră a României în contextul de securitate actual atât de complex. România rămâne angajată ferm în direcţia atingerii acestui nivel al finanţării în anul 2018 şi menţinerea lui în deceniul următor", a subliniat Leş.

La bilanţurile celor două structuri, au mai participat şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, şi secretarul de stat Andrei Ignat. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres