Iohannis a discutat cu Tusk şi Sipila despre modalităţile de cooperare pentru pregătirea Summitului de la Sibiu şi a Agendei Strategice a UE

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu prim-ministrul Republicii Finlanda, Juha Sipila, despre modalităţile de cooperare pentru pregătirea Summitului de la Sibiu şi a viitoarei Agende Strategice a UE pentru perioada 2020 – 2024.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea lui Iohannis cu Tusk şi Sipila a avut loc în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Finlanda va prelua de la România preşedinţia Consiliului UE în semestrul al doilea al anului 2019.

"Modalităţile de cooperare pentru pregătirea Summitului de la Sibiu şi a viitoarei Agende Strategice a Uniunii pentru perioada 2020 – 2024 au constituit temele de discuţie abordate în cadrul întâlnirii", informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În perspectiva Summitului European Informal de la Sibiu din 9 mai 2019, preşedintele Klaus Iohannis "a reafirmat angajamentul ţării noastre de a colabora îndeaproape cu preşedintele Consiliului European pentru pregătirea acestui moment-cheie, simbolic atât pentru viitoarea preşedinţie a României la Consiliul UE, cât şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul său", precizează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, discuţia a evidenţiat şi cooperarea foarte strânsă în pregătirea Programului Trio-ului Preşedinţiilor – România, Finlanda, Croaţia.

"În perioada următoare, ţara noastră se va implica activ, în calitate de primă Preşedinţie a Trio-ului, în urmărirea obiectivelor comune convenite de cele trei state pentru avansarea agendei europene", subliniază sursa citată.

În acest context, vineri dimineaţă, la Bruxelles, preşedintele Iohannis urmează să aibă o întâlnire cu premierii Finlandei şi Croaţiei. AGERPRES/(A – editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres