Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu premierul Republicii Poloneze, Mateusz Morawiecki

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, eveniment în cadrul căruia demnitarul român a salutat importanţa declaraţiei adoptate la reuniunea de la Varşovia, exprimându-şi convingerea că aceasta va contribui la configurarea viitorului UE.

Cei doi lideri, care s-au întâlnit în marja reuniunii aniversare a premierilor statelor din Europa Centrală şi de Est, care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004, au mai abordat aspecte legate de cadrul financiar multianual, politica de coeziune şi politica agricolă comună. Premierul român a susţinut importanţa tuturor politicilor promovate la nivelul UE, acestea trebuind să se regăsească în cadrul financiar multianual, potrivit unui comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.

Şeful guvernului polonez a apreciat rezultatele preşedinţiei exercitate de România la Consiliul Uniunii Europene şi, în context, a solicitat cooperarea ţării noastre în sprijinul dezvoltării politicii europene de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, premierii României şi Poloniei au abordat aspecte ale dezvoltării macro-regionale de interes comun, referindu-se la Iniţiativa Celor Trei Mări şi la proiectul Via Carpatia.

În privinţa cooperării bilaterale, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi omologul său polonez au apreciat caracterul benefic al primei runde de consultări interguvernamentale româno-poloneze de la Varşovia, din 25 mai 2018.

Şeful Executivului de la Bucureşti a relevat valoarea adăugată pe care acest tip de consultări o generează în planul relaţiilor bilaterale şi a reafirmat intenţia Guvernului României de a organiza la Bucureşti, în semestrul al II-lea al anului în curs, cea de-a doua rundă a acestui format, completată de un forum economic.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a pledat pentru conferirea unui plus de substanţă cooperării economice dintre cele două ţări, pronunţându-se în favoarea creşterii volumului schimburilor comerciale bilaterale şi a sporirii investiţiilor poloneze în România şi a celor cu capital românesc în Polonia.

Ea a reiterat interesul Guvernului României pentru organizarea unui Forum de Afaceri România – Polonia la Bucureşti, cu ocazia proximei runde de consultări interguvernamentale bilaterale, şi a făcut cunoscută hotărârea României de a valorifica, şi în raport cu Polonia, oportunităţile generate de rezultatele Summit-ului de la Bucureşti al Iniţiativei celor Trei Mări. Totodată, ea a menţionat interesul României pentru extinderea cadrului juridic bilateral, care să permită o interacţiune aprofundată în plan economic.

Cei doi prim-miniştri au abordat, de asemenea, teme de actualitate ale politicii internaţionale şi au convenit intensificarea cooperării la nivelul ministerelor apărării.

De asemenea, ei au agreat un calendar comun de evenimente bilaterale pentru perioada imediat următoare a anului în curs. AGERPRES/(A – autor: Sorin Peneş, editor: Oana Popescu, editor online: Daniela Juncu)

 

Sursa foto: gov.ro

Sursa: Agerpres