Reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Navale, ai Brigăzii 15 "Podu Înalt" şi autorităţilor publice locale şi judeţene ieşene au comemorat victimele catastrofei feroviare din 1917 şi au acordat şcolii din Lunca Cetăţuii numele unui mare comandor.
Cu acest prilej, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, reprezentant al Statului Major al Forţelor Navale, a acordat şcolii gimnaziale din localitate denumirea "Comandor Alexandru Cătuneanu", o personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei şi oceanografiei în România. Acesta şi-a pierdut viaţa în catastrofa feroviară din gara Ciurea, care a avut loc în ianuarie 1917.
"Ne bucurăm că am reuşit să îl finalizăm. Forţele Navale sunt prezente în localitatea Lunca Cetăţuii şi în judeţul Iaşi cu elemente din mai multe structuri: Direcţia hidrografică maritimă, Colegiului Naţional Alexandru Ioan Cuza, din cadrul Academiei Navale, a Şcolii de Maiştri. Ne dorim ca absolvenţii acestei şcoli să vină să facă parte din rândul Forţelor Navale Române", a declarat contraamiralul Corneliu Rogozan, reprezentantul Statului Major al Forţelor Navale.
La ceremonie a fost şi Alexandru Pan, nepotul comandorului Alexandru Cătuneanu.
"Îmi pare bine că numele lui Alexandru Cătuneanu este recunoscut. (…) Îmi doresc ca poate câţiva dintre elevii acestei şcoli să îmbrăţişeze cariera militară, s[ ajungă la Academia Navală, şi poate să îi continue munca de hidrograf marin la institutul de la Constanţa", a spus Alexandru Pan.
Tot în cursul zilei de marţi, marinarii militari au comemorat alături de autorităţile locale şi judeţene victimele celei mai mari catastrofe feroviare din România. Cu această ocazie a fost oficiat un ceremonial religios, a fost organizată o paradă militară şi o depunere de coroane la monumentul dedicat celor peste 1.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la 13 ianuarie 1917, printre care şi comandorul de Marină Alexandru Cătuneanu.
Catastrofa feroviară a avut loc în apropierea gării din comuna Ciurea, pe fondul unei situaţii de criză din Primul Război Mondial. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa: Agerpres