Hunedoara: Ultima zi de lucru pentru angajaţii Termocentralei Mintia

Toţi cei 700 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), şi-au încheiat luni relaţiile de serviciu cu acest producător de energie, oamenii fiind concediaţi colectiv în cadrul programului de restructurare al companiei, care prevede disponibilizarea unui număr de 1.477 de salariaţi.

Anterior, 777 de mineri de la exploatările de huilă din Valea Jiului au fost disponibilizaţi din cadrul CEH, ultima lor zi de muncă fiind pe 23 iulie.

Persoanele disponibilizate vor beneficia de plăţi compensatorii în valoare de 10.000 de euro, echivalent în lei, impozitate cu 10%, dar şi de venituri de completare pentru doi ani de zile, în cazul energeticienilor, şi de patru ani de zile, în cazul minerilor.

"Din cadrul complexului au fost disponibilizate colectiv 1.477 de persoane, dintre care 700 de la Termocentrala Mintia, iar diferenţa de la minele de cărbune din Valea Jiului. Persoanele disponibilizate vor beneficia de plăţi compensatorii, care vor fi acordate într-o singură tranşă, pe data de 5 august", a declarat, luni, pentru AGERPRES, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Ultimul schimb de la Termocentrala Mintia îşi va încheia activitatea luni seara, la ora 23,00, după 52 de ani în care acest producător de energie a funcţionat în cadrul Sistemului Energetic Naţional, a arătat liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Administraţia CEH a angajat o firmă de pază care îşi desfăşoară activitatea la Termocentrala Mintia pentru a preveni furturile. De asemenea, o altă firmă, la care sunt circa 50 de oameni, se ocupă cu menţinerea în siguranţă a instalaţiilor din cadrul unităţii.

Situaţia de la Termocentrala Mintia a constituit subiectul unei analize ce a fost convocată luni la sediul Prefecturii Hunedoara de către prefectul judeţului, Călin Marian, acesta dorind să se asigure că sunt luate toate măsurile legale pentru punerea în siguranţă a tuturor instalaţiilor termocentralei.

"Potrivit rapoartelor prezentate, la Termocentrala Mintia sunt luate, conform prevederilor legale, toate măsurile pentru protejarea bunurilor şi asigurarea în continuare a mentenanţei instalaţiilor care se vor afla în operare. Au intrat deja în activitate atât angajaţii firmei de pază, cât şi muncitorii care vor supraveghea funcţionarea, întreţinerea şi reparaţiile instalaţiilor, acolo unde acest lucru se impune", a informat Prefectura Hunedoara.

Potrivit administratorului special al CEH, există cinci firme care ar fi interesate să cumpere termocentrala de la Mintia, atunci când aceasta va fi scoasă la vânzare de către administratorul judiciar. Două dintre aceste societăţi sunt din România, iar celelalte sunt din străinătate.

CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni, la care se adaugă minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. AGERPRES / (AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: Agerpres