Hunedoara: O dronă şi alte echipamente complexe, folosite la un exerciţiu de căutare a victimelor unei avalanşe

O dronă, o unitate de căutare canină, sisteme de emisie-recepţie şi rucsacuri cu airbag au reprezentat doar câteva dintre echipamentele pe care le-au folosit joi salvamontiştii din judeţul Hunedoara în cadrul unui exerciţiu complex de căutare şi salvare a unei victime, despre care s-a presupus că ar fi fost surprinsă de o avalanşă în Masivul Parâng.

Scenariul exerciţiului a pornit de la premisa că o avalanşă ar fi surprins, pe un traseu montan, patru turişti despre care s-a spus că au fost îngropaţi sub zăpadă.

Pentru localizarea răniţilor, salvamontiştii hunedoreni au utilizat cele mai noi echipamente utilizate în întreaga lume, în asemenea situaţii.

"Este vorba despre o dronă cu ajutorul căreia a fost observată şi evaluată situaţia din aria afectată de avalanşă, despre sisteme de emisie-recepţie folosite de alpinişti şi despre sonde de avalanşă sau rucsaci prevăzuţi cu airbaguri de protecţie pentru salvatori. După recunoaşterea realizată prin dronă a intrat în scenă Unitatea de căutare canină a Salvamont Hunedoara, specializată în identificarea victimelor îngropate în zăpadă", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda.

Cercetarea locului în care s-a presupus că s-a produs avalanşa a fost realizată apoi de către salvamontişti, care s-au ajutat de sondele de avalanşă, care pot pătrunde până la trei metri adâncime în zăpadă.

Scenariul a mai implicat preluarea răniţilor de către salvatorii SMURD şi intervenţia pe DN 7A, ce ar fi fost afectat de cantitatea mare de zăpadă dislocată.

Potrivit autorităţilor, exerciţiul a urmărit atât fixarea şi exersarea noilor tehnici de căutare în avalanşă, cât şi capacitatea de cooperare a structurilor implicate în gestionarea unei asemenea situaţii: Salvamont Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres