Hunedoara: Disponibilizările de personal au impus regândirea programului de lucru la mina Lupeni

Disponibilizările de personal care au fost efectuate la sfârşitul anului trecut la minele Lonea şi Lupeni, din Valea Jiului, au impus regândirea programului de lucru la exploatarea de huilă Lupeni, unde lipsa angajaţilor a făcut ca activitatea să se restrângă pe trei schimburi, faţă de patru, câte erau până acum.

Potrivit conducerii Sindicatului "Muntele", reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, la Mina Lupeni se lucrează în două abataje pe trei schimburi de câte şase ore, fără însă ca productivitatea muncii să fie afectată în mod semnificativ. La Mina Lonea activitatea se derulează normal, adică pe patru schimburi de câte şase ore.

"Producţia s-a diminuat puţin. Nu ştiu exact cu cât, pentru că s-a redus personalul, dar vine o producţie consistentă atât de la Lupeni, cât şi de la Lonea. Avem însă cu cine lucra. S-a reorganizat un pic activitatea şi la Mina Lupeni lucrăm pe trei schimburi de câte şase ore, la cele două abataje", a declarat miercuri preşedintele Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean.

În opinia liderului sindical, termenii programului de disponibilizări de personal din mineritul Văii Jiului vor trebui regândiţi pentru anul în curs, în contextul în care activitatea de extracţie a cărbunelui la minele Lupeni şi Lonea nu s-a oprit la 1 ianuarie 2019, pentru a respecta o directivă a Comisiei Europene referitoare la ajutorul de stat.

Un număr de 530 de angajaţi de la exploatările miniere ale CEH au fost disponibilizaţi în luna decembrie a anului trecut, majoritatea de la Lupeni şi Lonea, în baza programului de închidere a celor două mine de cărbune.

Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea şi Lupeni continuă, dar fără acordarea ajutorului de închidere pentru cantitatea de cărbune extrasă, situaţie în care se respectă prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anunţat conducerea Complexului Energetic Hunedoara.

În aceste condiţii, la exploatările miniere Lonea şi Lupeni vor mai fi susţinute din ajutor de stat doar costurile care rezultă din activitatea de închidere şi nu sunt legate de producţia curentă. AGERPRES/(A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres