Europarlamentarul Renate Weber: O să fiu prezentă la Bruxelles la audierea lui Kovesi

Europarlamentarul Renate Weber a declarat, sâmbătă, că va fi prezentă la Bruxelles la audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef european, subliniind că aceasta este doar o etapă, decizia finală urmând să se ia în Consiliul UE.

''Eu o să mă duc şi o să fiu prezentă, comisiile fac o audiere, votul acolo e o chestiune absolut relativă, nu se numără voturile şi în funcţie de asta… Procedura este asemănătoare cu cea de la numirea comisarilor. Nu comisiile acestea două au cuvântul final, ele doar fac o analiză, evaluează şi pot da un vot care să fie de acceptare sau de respingere, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unor comisari europeni când a fost dat un vot de respingere şi au trebuit ţările să nominalizeze alţi candidaţi de comisari. Dar, dincolo de asta, mai este o etapă şi Consiliul este cel care trebuie să se pronunţe prin vot. O asemenea funcţie este o funcţie care se joacă politic. Trebuie să ai oameni de specialitate, clar, dar evident este o negociere politică'', a precizat Renate Weber, într-o conferinţă de presă la Sinaia.

Conform europarlamentarului, firesc este din partea Comisiei Europene să aştepte să vadă cum se soluţionează lucrurile în România în cazul Kovesi.

''Nu uitaţi că, practic, a apărut pe agendă când noi terminasem sesiunea de la Strasbourg, dar, în general, pot să vă spun că toată lumea funcţionează deja în modul de campanie, se apropie alegerile şi nimeni nu mai vede altceva. Dacă aţi fost atenţi la formularea purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, eu am înţeles-o, cred că aşa e şi firesc, Comisia aşteaptă să vadă cum anume se soluţionează lucrurile în România, pentru că nu poţi să intervii atunci când este vorba de o investigaţie în curs, de vreme ce susţii justiţia independentă atât în ceea ce îi priveşte pe procurori, cât şi pe judecători, atunci trebuie să laşi lucrurile să se desfăşoare de acord cu legea'', a afirmat Renate Weber.

Legat de audierea Laurei Codruţa Kovesi în cele două comisii europene, Renate Weber a menţionat că ea va avea loc pe 26 februarie.

''În ceea ce priveşte audierea în Parlamentul European, ea este prevăzută în cele două comisii – LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne – n.r.) şi de Control Bugetar – pentru data de 26, deci nu zilele acestea", a mai spus Renate Weber.

Europarlamentarul Renate Weber a participat sâmbătă la Şcoala Politică de Iarnă a Tineretului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (TLDE), care a avut loc la Sinaia. AGERPRES/ (A – autor: Cornelia Dumitru, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa: Agerpres