Efectivele MAI, mobilizate pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor vremii severe

Inspectoratele judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cele de poliţie şi jandarmerie sunt pregătite să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele periculoase prognozate, după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis Cod Roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice: Bega, Nădrag şi Bistra (judeţele Caras-Severin şi Timiş), valabil pană la ora 18,00.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, conducerea MAI a luat legătura cu autorităţile din judeţele vizate şi le-a solicitat să acţioneze cu promptitudine pentru sprijinirea populaţiei şi protejarea bunurilor publice şi private.

Astfel, în judeţele aflate sub incidenţa codului roşu s-a dispus suplimentarea efectivelor de pompieri pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă pentru care a fost emis codul.

De asemenea, pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au verificat şi pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele vizate vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă. De asemenea, pentru creşterea capacităţii de intervenţie, efective ale ISU Arad se deplasează în sprijinul colegilor din Timiş.

Pentru protecţia populaţiei din zonele vizate de fenomenele prognozate, dispeceratul IGSU a transmis mesaje de avertizare, prin intermediul sistemului RO-Alert.

MAI recomandă cetăţenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale şi să respecte recomandările transmise de autorităţi. AGERPRES/(AS-editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres