DSP Alba: Calitatea aerului în Alba Iulia şi Sebeş, în limite normale, după incendiul la o fabrică de condimente

Calitatea aerului se situează în limite normale şi nu există niciun pericol pentru sănătatea localnicilor din cartierele din Alba Iulia şi Sebeş situate pe direcţia de deplasare a norului de fum provocat de un incendiu produs sâmbătă dimineaţa la o fabrică de condimente, a informat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.

"Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a efectuat, cu laboratorul mobil, măsurători ale calităţii aerului în zonele locuite ale cartierului Oarda de Jos, din Alba Iulia, (pe direcţia deplasării norului de fum), şi în zonele locuite din Lancrăm, localitate aparţinătoare municipiului Sebeş, (pe direcţia deplasării norului de fum). După interpretarea buletinelor de analize eliberate de laboratorul mobil al APM Alba, personalul de specialitate din cadrul compartimentului Evaluarea factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă al DSP Alba, transmite populaţiei că în zonele locuite în care s-au făcut determinări (măsurători), situate pe direcţia de deplasare a curenţilor de aer, calitatea aerului se situează în limite normale şi nu există niciun pericol pentru sănătate", a transmis Biroul de presă al DSP Alba .

Cetăţenii din Alba Iulia au fost sfătuiţi sâmbătă, prin două mesaje transmise prin Ro-Alert, să rămână în locuinţe şi să nu deschidă geamurile, după ce norul de fum, provocat de un incendiu produs la cea mai mare fabrică de condimente din România, şi-a schimbat direcţia şi s-a îndreptat înspre oraş.

"Norul de fum şi-a schimbat direcţia şi se îndreaptă şi spre municipiul Alba Iulia. Pentru asigurarea protecţiei, rămâneţi în incinte, închideţi geamurile şi nu vă expuneţi la fum. Respectaţi recomandările pompierilor", se arăta într-unul din mesajele trimise de DSU-IGSU. Iniţial, populaţia a fost avertizată de prezenţa fumului dens, cu menţiunea că atunci norul se îndrepta în direcţia municipiului Sebeş şi a comunelor Ciugud şi Daia Română.

Pompieri din patru judeţe – Alba, Hunedoara, Cluj şi Sibiu acţionează sâmbătă pentru stingerea celui mai mare incendiu produs în ultimii ani în judeţul Alba, respectiv la o fabrică de condimente, parte a unui grup francez. Focul nu a fost lichidat în întregime nici după zece ore.

"Încă se intervine pentru lichidarea focarelor din interiorul halelor", au menţionat, la ora 16,00 reprezentanţii ISU Alba.

Fabrica a fost inaugurată în ianuarie 2011. Din 2017, aceasta a devenit parte a grupului Solina. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citiţi şi:

 

* Şeful ISUAlba, despre focul de la o fabrică de condimente: Obiectivul era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu

Sursa: Agerpres