Dăncilă: Întâlnirile pe care le-am avut în SUA au repus România pe harta mondială

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că întrevederile pe care le-a avut cu oficiali americani în cadrul vizitei efectuate în SUA în perioada 23-26 martie "au repus România pe harta mondială".

"Au fost întâlniri foarte bune aici, la Washington, am avut întâlnire cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, cu secretarul pentru comerţ, Ross (Wilbur – n.r.), şi cu speakerul Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, dar şi cu premierul Netanyahu. A fost foarte importantă participarea la AIPAC, ceea ce este un lucru firesc în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE şi în contextul în care am deschis Preşedinţia cu un eveniment dedicat luptei împotriva antisemitismului la Bruxelles şi vom închide cu un eveniment similar, de data aceasta la Bucureşti. Întâlnirile au fost bune, iar după părerea mea, toate aceste întâlniri, toate aceste discuţii au repus România pe harta mondială şi spun acest lucru într-un context pozitiv, având în vedere aprecierile pe care le-am avut la adresa ţării noastre şi asupra guvernării de aici, din Statele Unite ale Americii", a declarat Viorica Dăncilă, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România Tv.

Premierul a reiterat faptul că SUA sunt "partenerul strategic care asigură securitatea României".

"România are o şansă pe care nu trebuie să o piardă. Şi cred că dincolo de jocul politic, dincolo de interesele personale este pentru prima dată când un premier, când un reprezentant al României este primit, de exemplu, de speakerul Camerei Deputaţilor (Camerei Reprezentanţilor – n.r.) după mai bine de 10 ani. Asta arată o deschidere. Toţi cei cu care am vorbit şi-au exprimat dorinţa să vină cât mai curând în România. M-aş fi aşteptat ca preşedintele să-mi solicite să avem o discuţie despre această vizită şi să putem să apropiem România de Statele Unite. Avem o oportunitate pe care, cred eu, nu trebuie să o pierdem", a susţinut Dăncilă.

Ea a adăugat că întoarcerea în România reprezintă "o revenire cu lucruri foarte bune" pentru ţară.

"Faptul că se vorbeşte de România în Statele Unite ca despre un stat prieten, un stat în care companiile americane trebuie să investească mai mult, un stat în care Guvernul României a creat încredere, a creat val de încredere pentru investiţiile americane şi israeliene este un lucru foarte, foarte important. Mă întorc în România cu dorinţa de a avea fiecare tăria şi fiecare să se implice în a lua cele mai bune decizii, astfel încât să întărim relaţia transatlantică", a afirmat Dăncilă.

Premierul a menţionat în context că în urma discuţiilor purtate cu Nacy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanţilor "a acceptat invitaţia preşedintelui Liviu Dragnea de a veni în România".

Fiind întrebată cu ce rezultate pe latura economică revine în ţară, Dăncilă a răspuns: "Vin cu veşti bune, am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai marilor companii din Statele Unite, toţi şi-au arătat deschiderea de a veni şi investi în România, într-un timp scurt vor veni în România, vom avea o discuţie cu dumnealor, astfel încât unii să-şi extindă investiţiile, iar alţii să aibă investiţii noi în România".

"M-a bucurat, în rest, un lucru, m-a bucurat încrederea pe care o au în Guvernul României, în Guvernul alianţei PSD-ALDE", a mai afirmat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat în perioada 23-26 martie o vizită în Statele Unite ale Americii. AGERPRES/ (A – autor: Daniel Florea, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.gov.ro

 

Citiţi şi:

 

*Întrevedere Dăncilă-Pelosi; cooperarea în planul securităţii şi în cel parlamentar, pe agenda discuţiilor

 

*Dăncilă: Legat de mutarea ambasadei îmi menţin punctul de vedere, nu înseamnă că vom avea o poziţie împotriva UE

Sursa: Agerpres