Cseke Attila spune că executanţii construcţiilor cu finanţare publică pot cere introducerea în contract a clauzei de ajustare

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat miercuri că în şedinţa de guvern a fost dezbătut, în primă lectură, un proiect de act normativ potrivit căruia executanţii construcţiilor cu finanţare publică pot cere primăriilor încheierea unui act adiţional la contract, pe baza căruia facturile pot include, în locul preţurilor materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, preţuri care iau în calcul statisticile oficiale ale INS.

"Am avut astăzi în şedinţa de guvern, în primă lectură, un proiect de act normativ care propune un mecanism simplu, dar coerent, stabil şi eficace pe termen mediu şi lung. Luând în considerare procentele şi indicele stabilite de Institutul Naţional de Statistică, pentru contractele de finanţare de investiţii în care nu sunt incluse astăzi clauze de ajustare, se introduce, dacă şi antreprenorul doreşte, această formulă de ajustare, printr-un act adiţional încheiat de către părţile contractante. Pe baza acestui act adiţional şi al formulei de ajustare, la fiecare depunere de factură se face o ajustare care poate fi în plus, sau poate fi şi în minus, la un moment dat. (…) La orice variaţie a preţului materialelor de construcţii care se stabileşte prin indicele stabilit de INS vom avea această posibilitate de a plăti mai mult şi s-ar putea la un moment dat să plătim mai puţin pentru aceste contracte de investiţii", a spus Cseke Attila într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că este o reglementare importantă, iar România se va afla, în mod categoric, printre primele ţări din Uniunea Europeană care propune o soluţie pentru fenomenul creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

"Ajustarea, din simulările noastre, înseamnă între 7,3% până la 10% din preţul contractului. După intrarea în vigoare a noilor prevederi, executanţii construcţiilor cu finanţare publică pot cere primăriilor încheierea unui act adiţional la contract, pe baza căruia facturile pot include, în locul preţului materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, preţuri care iau în calcul statisticile oficiale ale INS. Dacă astfel apar costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la Ministerul Dezvoltării pentru acoperirea acestora", a afirmat ministrul Dezvoltării. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Cseke Attila: Programul "Anghel Saligny" se va axa pe racordarea la apă, canalizare şi gaze naturale şi pe infrastructura rutieră

 

Cseke Attila: Finanţare suplimentară de 3 miliarde de lei pentru proiectele în derulare prin PNDL 2

 

Cseke Attila: Nu cred că incidentul din SUA al lui Cîţu este subiect de coaliţie

Sursa: Agerpres