Covasna: Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor vor sărbători Ziua Eroilor la Valea Uzului

Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) şi-au exprimat, joi, indignarea faţă de decizia autorităţilor harghitene de a închide Cimitirul Eroilor din Valea Uzului şi au anunţat că se alătură persoanelor care se vor deplasa luna viitoare în această localitate pentru a sărbători Ziua Eroilor.

"După ce crucile a zeci de eroi români, amplasate de către primăria oraşului Dărmăneşti în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, au fost profanate de către un 'grup de iniţiativă maghiar', fiind acoperite cu saci de gunoi de culoare neagră, legaţi cu scotch, după ce activişti pentru drepturile românilor din zonele unde suntem numeric minoritari au fost agresaţi la poarta cimitirului, au urmat decizia primăriei de la Sânmartin de a interzice pentru 30 de zile accesul în cimitir şi legarea cu lanţuri a porţilor de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Aflând din spaţiul public de intenţiile mai multor grupuri de oameni care simt româneşte de a se deplasa la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului în ziua de 6 iunie, de Ziua Eroilor, pentru a cinsti memoria Eroilor şi a participa la slujba de pomenire a acestora, FCRCHM susţine şi se alătură acestor iniţiative", menţionează reprezentanţii Forumului, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Aceştia au lansat, totodată, un apel către participanţii la această acţiune să aibă un comportament demn şi să nu răspundă provocărilor, adresând, totodată, un apel la "calm şi respect" şi către concetăţenii maghiari.

"Adresăm acelaşi îndemn la echilibru, calm şi respect şi concetăţenilor de etnie maghiară, în mod deosebit liderilor acestora, care continuă provocările cu scopul menţinerii în spaţiul public a unei pseudoprobleme interetnice, în contradicţie cu legislaţia şi practica românească şi europeană privind organizarea cimitirelor internaţionale, unde îşi dorm somnul de veci militari din mai multe ţări. Luând act cu nedumerită surprindere de lipsa oricărei reacţii a Ministerului Apărării Naţionale şi a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor faţă de situaţia creată în jurul Cimitirului Militar Internaţional din Valea Uzului, FCRCHM solicită autorităţilor locale şi centrale să facă toate demersurile necesare pentru ca EROII NEAMULUI ROMÂNESC să fie cinstiţi conform prevederilor legale şi rânduielilor Bisericii Ortodoxe, oriunde pe teritoriul României, indiferent de limitele administrative ale judeţelor", se mai arată în comunicat.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş reuneşte peste 40 de ong-uri culturale şi civice din cele trei judeţe. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Borboly Csaba / Facebook

Sursa: Agerpres