Covasna: Patru căsătorii la un divorţ – înregistrate anul trecut în judeţ; populaţia – în scădere

Numărul căsătoriilor, dar şi al divorţurilor a crescut anul trecut în judeţul Covasna, comparativ cu anul precedent, întregistrându-se patru căsătorii la un divorţ, relevă un raport al Direcţiei Judeţene de Statistică.

Potrivit acestuia, în primele 9 luni ale anului 2018 au fost încheiate 939 căsătorii şi s-au pronunţat 206 divorţuri.

"Comparativ cu primele 9 luni a anul 2017, atât numărul căsătoriilor, cât şi numărul divorţurilor a crescut cu 0,9%, respectiv cu 0,8%. Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâre judecătorească definitivă a fost de 4 căsătorii încheiate la 1 divorţ pronunţat", se arată în raportul privind starea socio-economică a judeţului Covasna, postat pe site-ul Prefecturii.

Populaţia cu domiciliul în judeţul Covasna a fost, la 1 iulie 2018, de 226.879 persoane, în scădere cu 877 persoane faţă de anul precedent.

Populaţia masculină a fost de 111.807 persoane, reprezentând 49,3% din populaţia judeţului, iar cea feminină – 50,7%.

La 1 iulie 2018, în judeţul Covasna ponderea populaţiei tinere 0-14 ani (16,1%) a fost mai mare decât cea a populaţiei vârstnice de 65 ani şi peste (15,8%).

"Indicele de îmbătrânire demografică, calculat ca raport între numărul persoanelor vârstnice de 65 ani şi peste şi numărul persoanelor tinere cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani, în judeţul Covasna, faţă de România, este în favoarea populaţiei tinere, 16,1% faţă de 15,8%. Totuşi o îmbătrânire accentuată a populaţiei se constată în localităţile Mereni, Malnaş, Aita Mare, Chichiş, Lemnia, Brateş, Vârghiş. Valori scăzute ale indicelui de îmbătrânire demografică au fost înregistrate în localităţile Vâlcele, Belin, Brăduţ, Valea Crişului, Hăghig, Boroşneu Mare, Băţani", se arată în raport.

În primele 9 luni ale anului 2018 s-au născut 1608 copii, număr care a situat judeţul Covasna pe locul 39 la nivel naţional, cele mai multe naşteri înregistrându-se în localităţile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Vâlcele, Covasna, Întorsura Buzăului, Brăduţ şi Baraolt.

"Comparativ cu primele nouă luni ale anului 2017, numărul copiilor născuţi a scăzut cu 9, iar al persoanelor care au decedat a fost mai mare cu 71 de persoane. În primele 9 luni ale anului 2018, au decedat 2026 persoane. Principalele cauze de deces au fost boli ale aparatului circulator, tumori, boli ale aparatului digestiv, boli ale aparatului respirator. Decalajul dintre numărul născuţilor şi numărul persoanelor decedate a condus la un spor natural negativ, determinând o scădere naturală a populaţiei cu 418 persoane în perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2018", mai relevă raportul Direcţiei Judeţeane de Statistică. AGERPRES/(AS-autor:Oana Mălina Negrea, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres