Covasna: Autorităţile solicită relocarea sau vânarea ursului care a atacat un bărbat în apropierea staţiunii Şugaş Băi

Primăria Sfântu Gheorghe solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor relocarea sau vânarea ursului care a atacat sâmbătă un bărbat în apropierea staţiunii Şugaş Băi.

Autorităţile locale menţionează, într-un comunicat de presă, că numărul urşilor a crescut în acest an şi în pădurile din jurul municipiului Sfântu Gheorghe, mai ales în zona Şugaş Băi, iar în cursul zilei de sâmbătă, un bărbat în vârstă de 50 de ani, care se afla la alergare pe un traseu marcat din zonă, a fost atacat de un urs, victima ajungând la spital cu multiple plăgi muşcate şi zgâriate în zona capului, a umărului, a spatelui şi în zona toracică şi abdominală.

"Considerând că viaţa oamenilor este cea mai importantă, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a solicitat luarea măsurilor necesare pentru a reloca sau vâna ursul în cât mai scurt timp. De asemenea, autorităţile locale au cerut încă din weekend Poliţiei Locale şi Jandarmeriei să intensifice activităţile de patrulare în zona respectivă pentru a creşte gradul de siguranţă", se arată în comunicatul postat luni pe pagina de internet a Primăriei.

Autorităţile au făcut un nou apel către cetăţeni să circule cu atenţie către Şugaş Băi, recomandându-le ca în cazul în care se întâlnesc cu ursul să nu se apropie de acesta, să nu îl hrănească şi să sune la 112.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că este nevoie de o "acţiune decisivă" pentru a stopa atacurile urşilor, arătând, într-o postare pe pagina sa de socializare, că situaţia a "depăşit limita normalităţii", devenind de "nesuportat".

"Cred că este important să protejăm mediul natural şi urşii, dar viaţa oamenilor este cea mai importantă! Ştiu că atacurile urşilor sunt o problemă sensibilă pentru mulţi oameni, dar este nevoie de o acţiune decisivă şi nu trebuie să mai întârziem! În ciuda presiunii enorme, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, face eforturi pentru a permite uciderea animalelor periculoase. În România, vânarea de carnivore mari, cum ar fi urşii şi lupii, a fost interzisă în urmă cu 5 ani, iar oameni nevinovaţi plătesc preţul acestei decizii extreme! Această situaţie este acum de nesuportat şi trebuie găsită o soluţie la problema urşilor cât mai curând posibil, pentru că această situaţie a depăşit limita normalităţii, iar echilibrul dintre om şi vânatul mare periculos a fost rupt", scrie Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook.

Şi în luna aprilie, Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Covasna despre apariţia unei familii de urşi în zona Şugaş Băi, solicitând luarea unor măsuri de îndepărtare a pericolului pe care îl reprezintă pentru viaţa şi bunurile locuitorilor, bicicliştilor, alergătorilor şi turiştilor. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres