Constanţa: Zeci de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral, amendate de veterinari cu peste 500.000 lei în ultima săptămână

Un număr de 56 de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral, dintr-un total de peste 270 verificate săptămâna trecută, au fost amendate cu circa 500.000 de lei pentru diverse nereguli, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, a informat luni Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din totalul unităţilor sancţionate contravenţional, 29 au fost restaurante şi unităţi tip fast-food.

"Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 56 de unităţi, respectiv 16 restaurante, 13 unităţi tip fast-food, 4 unităţi tip bufet, 4 magazine alimentare, un bar, 2 laboratoare cofetărie/patiserie, 2 braserii, 2 patiserii, 2 tonete îngheţată, o rulotă, 6 depozite alimentare, 1 unitate produse congelate şi 2 autoutilitare, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 513.200 de lei", potrivit unui comunicat de presă transmis de ANSVSA.

Totodată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 211,5 kilograme de produse alimentare şi 30 ouă improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Medicii veterinari care activează în cadrul cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 au verificat în perioada 22 – 28 iulie, 272 de unităţi, în cele şapte zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

"În urma acestor controale s-au constatat neconformităţi referitoare la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; (…) efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar", reiese din comunicat.

Conform sursei citate, prin intermediul DSVSA Constanţa, ANSVSA pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival – 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Numărul funcţionează în paralel cu numărul Call Center-ul ANSVSA – 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. AGERPRES/(AS – autor: Nona Jalbă; editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres