Ciamba a subliniat la reuniunea interministerială privind Brexit necesitatea intensificării pregătirii pentru gestionarea eficientă a consecinţelor

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a subliniat marţi la reuniunea interministerială privind problematica Brexit necesitatea intensificării eforturilor de pregătire internă pentru gestionarea eficientă a consecinţelor acestui proces, informează MAE.

"Ministrul delegat a subliniat necesitatea intensificării eforturilor de pregătire internă şi a evidenţiat responsabilitatea autorităţilor naţionale de a iniţia măsurile necesare pentru gestionarea eficientă a consecinţelor procesului Brexit. Au fost abordate în special aspecte privind protejarea drepturilor cetăţenilor britanici din România în cazul materializării scenariului retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord", se arată în comunicatul transmis de MAE.

Ministrul delegat George Ciamba a reiterat angajamentul asumat de Guvernul României de a asigura, în mare măsură, continuitatea drepturilor cetăţenilor britanici care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie în România până la data retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu respectarea principiului reciprocităţii. Respectarea acestui angajament implică modificări de ordin legislativ în domenii precum dreptul de şedere, dreptul la muncă, coordonarea sistemelor de securitate socială, accesul la educaţie şi la servicii de sănătate. Totodată, el a precizat că România va continua să urmărească protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor români din Marea Britanie, indiferent de deznodământul procesului Brexit.

Reprezentanţii instituţiilor şi ministerelor de linie participanţi la reuniune au precizat că lucrează deja la implementarea planurilor de contingenţă şi au subliniat angajamentul ferm de a informa de o manieră adecvată toţi actorii afectaţi de acest proces. AGERPRES / (AS – autor: Antonia Niţă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa: Agerpres