CCR a avut de soluţionat în 2018 peste 80 de sesizări în cadrul controlului constituţionalităţii legilor înainte de promulgare

Curtea Constituţională a României (CCR) a avut de soluţionat în anul 2018 peste 80 de sesizări în cadrul controlului constituţionalităţii legilor înainte de promulgare, aproape jumătate fiind formulate de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul CCR, în ultimul an au fost înregistrate 81 de sesizări de neconstituţionalitate, dintre care 39 au venit de la preşedinte, 33 de la deputaţi şi senatori şi nouă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numărul este de peste trei ori mai mare decât în 2017, când au fost înregistrate 24 de sesizări în cadrul controlului constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.

CCR a mai avut de soluţionat în 2018 patru sesizări referitoare la constituţionalitatea regulamentelor Parlamentului, 1.937 de excepţii de neconstituţionalitate înaintate de instanţele judecătoreşti, patru cereri privind existenţa conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, dar şi cinci sesizări referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului. AGERPRES/(AS – autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres