Caraş-Severin: Sătenii din Soceni dau de pomană coşuri cu mâncare, în a doua zi de Paşte, potrivit tradiţiei

În cea de-a doua zi a sărbătorilor pascale, sătenii din localitatea Soceni, comuna Ezeriş, dau de pomană coşuri pline de bunătăţi şi ouă roşii, potrivit tradiţiei.

"Este o tradiţie a bisericii noastre, ca în Săptămâna luminată să ne rugăm pentru cei morţi, pentru ca razele luminii Învierii, pe care Mântuitorul a adus-o în lume, să pătrundă şi la ei, în sufletele lor, pentru a le dărui iertare de păcate. Şi nouă nu ne-a rămas decât să ne rugăm lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor lor. Este o tradiţie pe care biserica noastră o păstrează şi, indiferent de perioada anului, avem datoria de a ne ruga pentru cei plecaţi de lângă noi, cu atât mai mult cu cât în această săptămână sunt rugăciuni speciale pentru pomenirea morţilor", a declarat preotul Constantin Şodâncă.

După ce au participat la slujba de la biserică, sătenii din Soceni s-au îndreptat spre cimitir cu toate coşurile pline cu mâncare şi ouă roşii, unde l-au aşteptat pe preot pentru a le sfinţi. Apoi, toate bunătăţile au fost date de pomană. Potrivit tradiţiei, în a doua zi de Paşte localnicii ciocnesc ouă roşii la morminte. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres