Bihor: O alee cu crini regali, albi şi roz, încântă orădenii, după lalelele din primăvară

O alee cu crini regali, albi şi roz-magenta, încântă sutele de orădeni care se plimbă pe malul Crişului din centrul municipiului Oradea. Este aceeaşi alee care, în primăvară, impresiona prin zecile de mii de lalele multicolore.

Florarul Marius Sabău îi surprinde de această dată pe toţi cei care vizitează Parcul Libertăţii cu 1.500 de crini regali, al căror miros extraordinar se simte de îndată ce intră pe alee.

Dacă în primăvară, aleea a fost plină cu 30.000 de lalele, grădina este amenajată acum cu crini imperiali, de mari dimensiuni, de peste un metru înălţime.

Marius Sabău a precizat că a cumpărat în primăvară 1.500 de bulbi de crini regali de la o cultivatoare de flori din Ungaria, cu 15 lei bucata.

"I-am plantat în câteva zile la mijlocul lunii aprilie. Nu am părăsit lalelele. Dar am vrut să pun nişte flori care să fie înflorite şi admirate şi în timpul verii. Mă gândesc să avem flori în tot timpul anului: începând cu flori de primăvară, apoi flori de vară, de toamnă şi iarnă. Pentru flori de toamnă e greu de găsit, din cauza umbrei. Iar pentru iarnă, cu atât mai mult, însă vom găsi nişte plante adecvate. Încă nu ştiu", a mărturisit, pentru AGERPRES, florarul.

Pe lângă crini, susţinuţi de pari din bambus, Marius şi colegii săi din florărie au plantat ici-colo şi câteva hortensii, albe, albastre, mov. De anul trecut, Primăria orădeană îi susţine proiectul racordând acest spaţiu verde la sistemul de irigaţii al parcurilor din oraş, astfel încât florarul nu mai trebuie să plătească apa cu care stropeşte el însuşi florile în fiecare dimineaţă şi seară. Amenajarea aleii a primit acordul Direcţiei tehnice din primărie.

Din chioşcul florăriei se revarsă în timpul serii şi al nopţii, în surdină, o delicată muzică simfonică. Tot Marius Sabău a cumpărat, în urmă cu câţiva ani, o pianină, cu lemn special din ţările nordice, ca să reziste la schimbările de temperatură. A ridicat pentru aceasta un foişor de lemn, unde pot să cânte toţi cei care doresc.

Într-unul dintre straturile cu crini, Marius stropea duminică o parcelă cu mentă. Doar trecând uşor cu mâna peste aceasta, o mireasmă proaspătă s-a ridicat, trezind parcă respiraţia.

"Menta se întinde foarte uşor, ca şi stolonii de la căpşuni. Are nevoie doar de apă, pentru că în rest se cultivă singură. Vârfurile trebuie culese cât sunt foarte tinere şi le voi oferi cafe-barului din apropiere pentru ceaiuri", a precizat Sabău.

Într-unul dintre bătrânii castani de pe alee s-a cuibărit mai an, într-o scorbură, la înălţime, un roi de albine sălbatice.

"Nu sunt periculoase, dacă sunt lăsate în pace. Cineva mi-a cerut să le distrug, dar nu pot… Pentru mine e o bucurie, pentru că acolo unde sunt albine, simboluri ale hărniciei, sunt şi flori polenizate", a spus florarul.

Aleea de pe malul Crişului Repede, lungă de circa 300 de metri, cu o lăţime de doi, trei metri, se află pe principala arteră a Parcului Libertăţii din Oradea, care a fost numită "Aleea Ana Marossy", în mai 2018, chiar la iniţiativa florarului Marius Sabău. Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români şi un mare iubitor şi apărător al naturii. AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres