Alianţa pentru Restaurarea Monarhiei vrea să nu mai fie organizate evenimente în Sala Tronului de la Palatul Regal

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) critică folosirea Sălii Tronului pentru evenimente legate de preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi anunţă că, dacă aceste acţiuni nu vor fi mutate, va organiza un protest în faţa Palatului Regal.

"Deşi apreciem că folosirea spaţiilor istorice ale României Regale arată importanţa acestora pentru prezentul românesc, aducând în faţă istoria unei demnităţi naţionale, considerăm că Sala Tronului rămâne un loc rezervat regalităţii româneşti, fiind purtătoarea tradiţiilor monarhice ale unei statalităţi pe care – considerăm noi – suntem datori să o recuperăm numai prin restabilirea monarhiei constituţionale ca formă de guvernământ şi nu prin folosirea acestui loc drept o sală elegantă în care s-a aflat cândva Tronul Regilor României", potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, de această organizaţie.

Conform sursei citate, Alianţa se alătură, astfel, demersului iniţiat de senatorul liberal Iulia Scântei.

"Ne alăturăm astfel demersului iniţiat de senatorul de Iaşi Iulia Scântei, care a atras atenţia asupra faptului că cina oficială prilejuită de întâlnirea troicii prezidenţiale COSAC urmează să aibă loc în Sala Tronului. Mai grav, gazda reuniunii este senatorul Gabriela Creţu, o republicană declarată, care a lăudat ocupaţia sovietică pentru abolirea monarhiei şi implementarea în România a unui regim dictatorial străin de firea poporului român. Dacă evenimentul nu va fi mutat din Sala Tronului, anunţăm că vom organiza un protest în faţa Palatului Regal, ca să atragem atenţia asupra ipocriziei republicane. Asociaţia noastră a militat întotdeauna pentru restabilirea adevărului istoric", mai menţionează Asociaţia în comunicat.

Reprezentanţii Alianţei subliniază că Palatul Regal dispune de alte spaţii destinate pentru primiri oficiale.

În 16 ianuarie, senatorul PNL Iulia Scântei a solicitat preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anularea dineului oficial care urmează să fie organizat, pe 20 ianuarie, în Sala Tronului de la Palatul Regal, în marja Reuniunii Preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC), arătând că există "multe alte locaţii din perimetru" care îndeplinesc cerinţele de protocol pentru găzduirea unui astfel de eveniment.

Iulia Scântei, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE, afirma că Sala Tronului este "un simbol al statalităţii şi al identităţii poporului român" care ar fi "denigrată" prin organizarea de dineuri.

Ea menţiona că Senatul va organiza şi găzdui Reuniunea COSAC în cadrul dimensiunii parlamentare a primei Preşedinţii rotative a Consiliului UE deţinute de România. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres