Alba: Un tânăr cu suspiciune de fractură de membru inferior – prima intervenţie a echipajului SMURD dislocat la Şureanu

Prima intervenţie a echipajului SMURD dislocat temporar, pe perioada iernii, la Domeniul schiabil Şureanu a avut loc chiar sâmbătă, în prima zi de funcţionare a Punctului de lucru deschis în Munţii Sebeşului, scurtând timpul necesar ajungerii cu pacientul la spital până la cinci – şase ore.

"Echipajul SMURD a fost alertat pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane de sex masculin, aflată pe pârtia C1. Pacientul, un tânăr de aproximativ 23 de ani, a fost evacuat de pe pârtie de către un echipaj Salvamont, cu un snowmobil, şi un paramedic SMURD până la Punctul de prim ajutor, unde se afla şi ambulanţa SMURD. După evaluarea medicală de către echipajele de prim ajutor, s-a pus diagnosticul de suspiciune fractură membru inferior stâng. S-a procedat la imobilizarea membrului afectat şi transportul tânărului la UPU Alba Iulia pentru investigaţii suplimentare de specialitate", a precizat maior Ovidiu Costea de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Acesta a spus că, până sâmbătă, o astfel de intervenţie dura aproximativ cinci – şase ore, în condiţiile în care cea mai apropiată ambulanţă se afla la Sebeş.

Un punct de lucru temporar cu ambulanţă de prim ajutor SMURD funcţionează de sâmbătă în zona Domeniului schiabil Şureanu, în Munţii Sebeşului.

Decizia a fost luată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba pe baza analizei efectuate privind cazuistica existentă în ultima perioadă de timp, având în vedere distanţa foarte mare faţă de cea mai apropiată subunitate de intervenţie şi drumul de acces greu practicabil. Totodată, s-a ţinut cont de faptul că zona se află în plină expansiune din punct de vedere turistic, în condiţiile în care la Şureanu sunt nouă pârtii, în lungime totală de 11 kilometri, unele dintre acestea fiind situate la peste 2.000 de metri altitudine.

Accesul spre domeniul schiabil situat la cea mai mare altitudine din ţară, Şureanu, se face pe DN 67C Transalpina, iar de la Lacul Oaşa pe un drum forestier, în lungime de 18 kilometri, uneori foarte greu practicabil.

La acest sfârşit de săptămână sunt funcţionale toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil. Potrivit monitorului de schi Rareş Tileagă, stratul de omăt bătătorit depăşeşte, pe pârtii, o jumătate de metru, iar în off-piste măsoară peste 120 de centimetri. AGERPRES/(AS – autor: Marinela Brumar, editor: Andreea Rotaru, editor online: Daniela Juncu)

Sursa: Agerpres