Alba: Mii de persoane au urcat pe Muntele Găina, la ”Târgul de Fete”

Mii de persoane au participat la acest sfârşit de săptămână la "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina, manifestare organizată anual de sute de ani, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pe un platou situat la aproape 1.500 de metri altitudine, la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara.

"Târgul de Fete", care, din 2006, este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean (CJ) Alba, având ca slogan chemarea "Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!", a debutat sâmbătă în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate, cu o serie de acţiuni organizate de Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba.

Cu acest prilej, a avut loc şi ultima etapă a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri "Cultură pentru Cultură", etapă dedicată meşterilor populari. Un juriu format din specialişti în etnografie şi folclor a evaluat modul în care meşterii înscrişi în competiţie păstrează meşteşugurile tradiţionale şi i-a premiat pe cei mai iscusiţi dintre aceştia. Pentru modul în care păstrează şi promovează vechiul obicei al cusăturilor tradiţionale, Aurelia Matei, din Gârda de Sus, a fost declarată meşterul tradiţional al judeţului Alba în 2019. Aurelia Matei este cea care a reconstituit cămaşa (ia) cu ciupag, dispărută timp de un secol din portul femeilor din Ţara Moţilor.

În cursul serii de sâmbătă, s-a urcat pe Muntele Găina, principalul punct de atracţie fiind un concert al trupei Compact. Nu a lipsit nici spectacolul de artificii, petrecerea continuând până spre ora 4,00, dimineaţa, cu o discotecă în aer liber.

Potrivit tradiţiei, duminică dimineaţa, la ora 10,00, a avut loc un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Vârful Muntelui Găina, cu un Te Deum oficiat de către şase preoţi şi cu depuneri de coroane din partea oficialităţilor prezente, mult mai puţine la număr spre deosebire de alţi ani. Crucea lui Avram Iancu de pe Muntele Găina a fost sfinţită la 1 septembrie 1924, în prezenţa Regelui Ferdinand, la centenarul naşterii "Crăişorului Munţilor". În 2001, a fost ridicată alături o nouă troiţă, ca semn al preţuirii pentru "eroii Munţilor Apuseni, ştiuţi şi neştiuţi".

Concomitent cu "Târgul Naţional al Meşterilor Populari", a avut loc un spectacol extraordinar de folclor, ce a cuprins şi un recital special susţinut de către Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, alături de Grupul instrumental "Crai Nou" din Alba Iulia.

Spre deosebire de alţi ani, când erau ploi, tunete şi temperaturi scăzute, acum vremea a fost una favorabilă.

Cea mai veche, mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, organizată anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie), "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina este un brand al judeţului Alba. De câţiva ani este organizat de CJ Alba, prin Centrul de Cultură "Augustin Bena", Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu.

Indiferent de condiţiile vitrege de la un moment dat, moţii nu au încetat să se întâlnească, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, la "Târgul de Fete", manifestare a cărei primă atestare documentară datează din anul 1816. În decursul timpului, la "Târgul de Fete" au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante, precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, Regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit "Crucea Iancului", şi prim-ministrul Ionel I. C. Brătianu. Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost, de asemenea, prezent la târg în mai multe rânduri.

Pe vremuri, la "Târgul de Fete" se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse. Era însă şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment.. Astăzi, "Târgul de Fete" de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate.

Numărul celor care au participat în ultimii ani la eveniment a cunoscut un regres. Dacă în urmă cu peste două decenii, urcau pe Muntele Găina şi 100.000 de oameni, iar în urmă cu un deceniu 20.000 de persoane, în ultimii ani numărul acestora a fost de doar câteva mii. AGERPRES/(AS – autor: Marinela Brumar, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres