UNJR: Ne aşteptăm ca Guvernul să ţină cont de propunerile făcute pentru îmbunătăţirea OUG 7/2019

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România se aşteaptă ca Guvernul să ţină cont de propunerile pentru îmbunătăţirea OUG 7/2019, făcute în cadrul discuţiilor de luni de la Palatul Victoria.

"Ne aşteptăm ca Guvernul să ţină cont de propunerile pe care atât UNJR, cât şi ceilalţi participanţi la dialog le-au făcut pentru îmbunătăţirea OUG 7/2019, precum şi să respecte principiile cooperării loiale şi transparenţei decizionale. UNJR rămâne în continuare fidelă principiului cooperării loiale între puteri, urmând ca şi pe viitor să contribuie prin poziţiile şi expertiza sa, în limitele permise de Constituţie, la îmbunătăţirea cadrului legislativ ce vizează organizarea justiţiei şi statutul judecătorilor", se arată într-un comunicat al UNJR, transmis marţi AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, UNJR rămâne "ferm dedicată" eforturilor şi acţiunilor pentru consolidarea statutului judecătorilor.

"În acest sens, UNJR constată cu satisfacţie că principiul 'separării carierelor', susţinut de UNJR dar contestat acerb, inclusiv prin proteste stradale, în timpul dezbaterilor parlamentare din 2017 – 2018 de o parte a sistemului, este acum apărat tot prin proteste chiar de cei care iniţial s-au opus introducerii acestuia în lege", precizează UNJR.

În comunicat sunt enumerate şi articolele din OUG 7/2019 care, în opinia UNJR, ar necesita îmbunătăţiri sau ar trebui abrogate, printre care cele referitoare la accederea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General, numirea în funcţiile de conducere din parchete, condiţia bunei reputaţii sau abrogarea termenului de decădere pentru efectuarea verificării prealabile de către Inspecţia Judiciară. AGERPRES/(AS – autor: George Onea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres