Toader face portretul viitorului procuror general: Să aibă bună-credinţă şi ataşament faţă de valorile statului de drept

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi că, în opinia sa, procurorul general trebuie să fie o persoană care cunoaşte sistemul ''cu bunele şi cu mai puţin bunele lui'', care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie, dar trebuie să aibă şi bună-credinţă şi ataşament faţă de valorile statului de drept.

Declaraţia sa vine în contextul declanşării procedurii de selecţie pentru numirea noului procuror general al României, după expirarea mandatului lui Augustin Lazăr.

"Portretul robot, dar în Justiţie noi nu avem roboţi. Se vorbeşte pe viitor de inteligenţă artificială în Justiţie, e chiar un proiect, o temă de dezbatere pe ordinea de zi a Consiliului JAI. (…) Inteligenţa artificială poate să contribuie la componenta managerială a sistemului judiciar, poate să facă sinteze de practică neunitară, poate să facă o analiză a eventualelor necorelări legislative, dar judecata de valoare, de vinovăţie trebuie să rămână pe componenta umană. (…) Portretul procurorului general, dar nu robot, ci portret uman – va trebui probabil acum să fie cineva care are abilităţi manageriale, care are cunoştinţe profesionale, care cunoaşte sistemul cu bunele şi cu mai puţin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie şi, peste toate cele pe care le-am enumerat, trebuie şi multă bună-credinţă, trebuie ataşament faţă de oameni, trebuie ataşament faţă de drepturile, libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, trebuie ataşament faţă de valorile statului de drept, trebuie ataşament faţă de valorile europene", a afirmat Tudorel Toader, întrebat de jurnalişti care este portretul unui procuror general.

Ministrul Tudorel Toader a participat joi la bilanţul ANP pe 2018. AGERPRES/(A – autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres