Şeful Poliţiei de Frontieră: La graniţa cu Ucraina, avem acte de contrabandă făcute de copii de 10 ani

Şeful Poliţiei de Frontieră, Adrian Popescu, a declarat miercuri că la graniţa cu Ucraina sunt cele mai mari probleme în legătură cu traficul ilegal de ţigări, deoarece contrabandiştii folosesc copii de 10 – 12 ani pentru a evita dosarele penale, cai învăţaţi să ajungă la destinaţie, dar şi "aparate de zbor neidentificate".

"De departe, cele mai mari provocări în ceea ce înseamnă activitatea de supraveghere şi control le întâlnim la frontiera cu Ucraina. Ne confruntăm zilnic cu acţiuni de contrabandă, în special ţigarete, şi sporadic trafic de migranţi, având în vedere că s-a deschis o nouă rută în zona fostelor state membre ale Uniunii Sovietice. Avem însă şi rezultate, iar capturile pe care le înregistrăm au condus la o scădere a acelui indicator care măsoară ponderea ţigărilor de contrabandă pe piaţa reală", a spus comisarul şef de poliţie Adrian Popescu.

El a precizat că, în ultimii ani, au crescut cazurile de violenţe pe zona de frontieră îndreptate asupra poliţiştilor.

"Sunt provocări cu care ne confruntăm zilnic şi care merg de la agresarea colegilor mei aflaţi în serviciu, până la acţiuni care se îndreaptă împotriva populaţiei din zona de frontieră. Sunt acţiuni pe care le gestionăm cu colegii de la jandarmerie sau poliţie, pentru că în ultimii doi ani de zile am înregistrat şi o creştere a violenţei exercitate asupra poliţiştilor. Am posturi şi patrule care pleacă în proximitatea frontierei verzi ascunse în microbuze, pentru a putea să exploatăm informaţiile din zona operativă cu privire la traseele contrabandiştilor", a explicat şeful Poliţiei de Frontieră.

Adrian Popescu a vorbit şi despre metodele folosite de contrabandişti pentru a trece frontiera, de la copii de 10 – 12 ani şi animale învăţate să ajungă la destinaţie, până la "aparate de zbor neidentificate".

"Suntem în situaţia în care înregistrăm acte de contrabandă făcute de copii de 10 – 12 ani, tocmai pentru a evita dosarele penale, contrabandă făcută cu animale, cu cai, care sunt învăţaţi să ajungă la punctul de destinaţie, sau contrabandă cu celebrele maşini cu volan pe partea dreaptă de capacitate foarte mare şi, mai nou, cu aparate de zbor, nu o să le numesc OZN-uri, o să le spun neidentificate, pentru că nu am reuşit să le plasăm încă într-o zonă a regularităţii. Aici lucrurile sunt destul de sensibile, pentru că trebuie să regândim toată această strategie de supraveghere a frontierei, nu pentru că acele cantităţi de ţigări transportate cu o dronă sau un aparat de zbor uşor ar fi foarte mari, ci pentru că, în loc de ţigări, am putea avea altceva. Este motivul pentru care am cerut de-a lungul timpului o cooperarea mai apropiată cu Ministerul Apărării Naţionale, care practic gestionează aceste acţiuni care ţin de securitatea spaţiului aerian, şi încercăm să găsim soluţii pentru a contracara aceste acţiuni care tind să devină un fenomen. Noi ne confruntăm cu 3 – 4 astfel de zboruri săptămânal", a adăugat şeful Poliţiei de Frontieră.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului, intitulat "Managementul integrat al frontierelor în contextul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", unde au participat premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. AGERPRES/(A – autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres