Miniştri de Interne europeni au vizitat Centrul Operaţional al Poliţiei de Frontieră

Mai mulţi miniştri de Interne europeni au vizitat, vineri, Centrul Operaţional al Poliţiei de Frontieră, în contextul desfăşurării la Bucureşti a reuniunii informale a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, a informat MAI, printr-un comunicat de presă.

Vizita, notează sursa citată, a avut drept scop prezentarea modului în care funcţionează sistemul de supraveghere al frontierei române, având în vedere interesul crescut faţă de problematica siguranţei frontierelor al oficialilor străini care au participat, joi, la sesiunea de afaceri interne a Consiliului JAI.

"România a investit foarte mult în siguranţa frontierelor externe ale Uniunii Europene, iar acum ne putem mândri cu unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere din Europa. În ceea ce priveşte resursele umane, din totalul de 13.400 de poliţişti de frontieră, 9.000 lucrează exclusiv pe frontiera externă a UE", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în timpul vizitei.

Centrul de Comandă şi Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră asigură managementul integrat al frontierei de stat, prin colectarea şi procesarea informaţiilor de la sistemele de supraveghere şi control instalate pe graniţă.

La nivelul centrului se realizează monitorizarea continuă a situaţiei operative şi se gestionează baza de date a Poliţiei de Frontieră Române, privind alertele de interes naţional şi Schengen, referitoare la persoane, documente, bunuri şi mijloace auto.

Tot aici este operaţionalizat nodul EUROSUR (Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor), sistem care contribuie la gestionarea graniţelor terestre şi maritime externe ale UE prin întărirea schimbului de informaţii între statele membre şi cu agenţia FRONTEX.

Printre atribuţiile EUROSUR se regăsesc realizarea de prognoze cu privire la fenomenul infracţional pe baza centralizării evenimentelor înregistrate zilnic la nivelul frontierei externe, supravegherea operativă a activităţilor şi misiunilor desfăşurate la Marea Neagră, monitorizarea situaţiilor de crize şi urgenţe civile, a situaţiilor de alerte teroriste, a intervenţiilor sau altele. AGERPRES/(AS – autor: Cătălin Lupăşteanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres