Hunedoara: Cazul agentului de penitenciar atacat de un deţinut – personalul de pază nu are mijloace de apărare, susţine sindicatul

Agenţii care asigură paza deţinuţilor la Penitenciarul Deva nu dispun de tot echipamentul necesar pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu fără riscuri, din dotarea acestora lipsind dispozitivele cu electroşocuri sau vestele antiînjunghiere, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Independent "Vulturul", Nicolae Grosu, în contextul incidentului produs miercuri seara, când un şef de schimb a fost atacat cu o foarfecă de către un deţinut.

"Dacă am fi avut măcar un banal baston cu electroşocuri, incidentul prin care a trecut colegul nostru nu s-ar mai fi întâmplat. Ar fi fost utilă şi o vestă antiînjunghiere. Nu avem grupe de intervenţie cu personal calificat pentru asemenea situaţii, deoarece au fost desfiinţate atunci când Penitenciarul Deva a fost clasificat în regim deschis şi semideschis. Ne confruntăm cu condiţii grele de muncă", a spus liderul sindical.

Potrivit acestuia, ar fi necesară şi modificarea cadrului legislativ în cazul infracţiunii de ultraj, în sensul în care ultrajul asupra unui lucrător din penitenciare să fie trecut la forma agravantă, cum se întâmplă la poliţişti. În plus, legislaţia nu are o prevedere care să simplifice procedura de schimbare a regimului de detenţie, în cazurile de ultraj.

"Noi suntem încadraţi la forma simplă a infracţiunii de ultraj, în condiţiile în care lucrăm zilnic cu oameni care au probleme", a arătat Grosu.

În ceea ce priveşte starea de sănătate a agentului atacat cu foarfeca de către un deţinut, liderul Sindicatului 'Vulturul' a spus că bărbatul este în afara oricărui pericol. El a mers la Serviciul de Medicină Legală pentru evaluare, iar în funcţie de concluziile medicilor legişti se va stabili încadrarea faptei comise de agresor.

Conducerea Penitenciarului Deva a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva în cazul deţinutului care l-a atacat cu o foarfecă, miercuri seara, pe un şef de schimb, în timpul unei operaţiuni prin care agresorul ar fi urmat să fie mutat în altă cameră de detenţie.

Potrivit unui comunicat al Penitenciarului Deva, cauzele care au dus la producerea acestui incident vor face obiectul unor verificări interne, iar împotriva deţinutului implicat vor fi dispuse măsuri disciplinare. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres