Discuţii la Ministerul Justiţiei cu experţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de evaluare MCV; Birchall: Am reluat dialogul pe baze de profesionalism

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, s-a întâlnit marţi cu o delegaţie din partea Uniunii Europene în cadrul primei misiuni de evaluare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare organizate în România în acest an.

Potrivit unui comunicat al MJ, misiunea de evaluare desfăşurată în România reprezintă o continuare a discuţiilor informale tehnice organizate în primăvara acestui an la Bruxelles.

În cadrul întâlnirii, Birchall a prezentat progresele înregistrate de România în cadrul MCV şi a reafirmat determinarea autorităţilor române de a continua analiza tehnică a fiecărui punct din raportul MCV, în vederea ridicării acestuia.

"Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene pe MCV. Vreau să vă spun că a fost o întâlnire foarte bună. Am reluat dialogul, spun eu, pe baze de profesionalism, responsabilitate şi transparenţă. România este, a fost şi va rămâne o ţară profund ataşată valorilor europene şi statului de drept, precum şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, atât ale cetăţenilor României, cât şi ale cetăţenilor europeni. Nu pot să dau foarte multe detalii legate de discuţiile tehnice. După cum ştiţi, la Ministerul Justiţiei se adună, dacă pot să spun aşa, toate punctele de vedere de la toate instituţiile care contribuie la acest raport. A fost o întâlnire bună, normală. Eu mă bucur că am reluat acest dialog pe baze de transparenţă, de încredere. (…) Eu cred că e un foarte bun început. Până la urmă, obiectivul principal al României este ridicarea MCV şi acest obiectiv sper să fie realizat cât de curând posibil şi nu depinde decât de noi acest lucru", a declarat Ana Birchall.

Misiunea MCV se înscrie în cadrul general de evaluare aferent mecanismului şi presupune o serie de reuniuni tehnice cu reprezentanţii instituţiilor implicate în îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres