Cluj: Circa 120 de judecători şi procurori au protestat faţă de OUG 7

Aproximativ 120 de procurori şi judecători au protestat, vineri, în faţa Palatului de Justiţie Cluj-Napoca, faţă de Ordonanţa 7 şi cer Guvernului să renunţe la ea.

Ei au fost întâmpinaţi de circa 20 de activişti #rezist, care le-au oferit mărţişoare.

"Cred că este pentru prima dată în istoria justiţiei clujene când în faţa Palatului se adună judecători şi procurori inclusiv de la DIICOT şi DNA, judecători de la Curtea de Apel, de la tribunale şi de la judecătorii. Eu sper să fim priviţi cu încredere din partea populaţiei şi sperăm să se solidarizeze cu noi şi colegii din restul judeţelor", a declarat judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj.

 

Foto: (c) Marius Septimiu Avram / AGERPRES

Potrivit acestuia, există un conflict între două puteri ale statului şi trebuie să fie sesizată Curtea Constituţională.

"Am decis astăzi să continuăm protestul, încă o săptămână vom suspenda activitatea de judecată pe durata unei ore în fiecare zi lucrătoare. De asemenea, vom protesta cu banderole albe ataşate la braţ şi la robă, în timpul şedinţelor de judecată, şi solicităm preşedintelui CSM să sesizeze CCR cu un conflict între autoritatea executivă – este vorba de guvern – şi autoritatea judecătorească – este vorba de instanţe, parchete şi CSM – întrucât adoptarea OUG 7/2019 s-a făcut fără consultarea magistraţilor şi fără avizul CSM, aşa cum spune legea. Din punctul nostru de vedere, nu era nicio urgenţă pentru a se adopta OUG 7 şi ea trebuie abrogată. O nouă abrogare, dacă se va face, printr-o ordonanţă, şi aceasta va trebui să aibă avizul de la CSM. Deci, simplul anunţ al ministrului Justiţiei, de ieri, cum că se gândeşte să renunţe la un articol din OUG, pe de o parte este insuficient, pe de altă parte nu produce niciun efect. CSM trebuie anunţat, CSM trebuie să-şi dea avizul", a mai spus Cristi Dănileţ. AGERPRES/(A-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres