Bilanţ DGA 2018: Creştere cu 33% a încercărilor de dare de mită către funcţionarii MAI şi respinse de aceştia

Încercările cetăţenilor de a oferi mită funcţionarilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi respinse de aceştia au crescut cu peste 33% în 2018 faţă de anul 2017, potrivit bilanţului Direcţiei Generale Anticorupţie făcut public joi.

"Referitor la tipologia faptelor de corupţie, în funcţie de numărul de suspecţi înregistrat în anul 2018, se poate observa creşterea cu peste 33% a infracţiunilor de dare de mită, fapte săvârşite de cetăţeni şi respinse de funcţionarii MAI", se arată în bilanţ.

Prin activităţile procedurale derulate au fost efectuate cercetări cu privire la 1.495 de suspecţi, dintre care 174 lucrători MAI, 24 având funcţii de conducere şi 150 funcţii de execuţie. În anul 2018 au fost inculpate 884 persoane, dintre care 115 lucrători ai ministerului, 15 cu funcţii de conducere şi 100 de execuţie.

"Poliţia judiciară din cadrul DGA a efectuat acte procedurale în baza ordonanţelor de delegare dispuse de procurorii de caz şi sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism", potrivit bilanţului.

Astfel, în anul 2018 au fost efectuate cercetări şi au fost înaintate la parchete 2.381 de dosare penale. Dintre acestea, 1.059 (+3% comparativ cu anul 2017) au fost iniţiate din sesizare proprie, iar 1.322 au fost primite de la diferite structuri de parchet.

Potrivit bilanţului, în 2018 s-au desfăşurat 4.424 activităţi de informare şi instruire anticorupţie (+14%), la care au participat 68.109 angajaţi (+18%), 10.626 cu funcţii de conducere şi 57.483 cu funcţii de execuţie. În context, peste 53% din personalul total al ministerului a participat la o formă de pregătire anticorupţie.

Pe linia prevenirii corupţiei în rândul personalului MAI, în 2018 au fost instruiţi aproape 69.000 funcţionari MAI. De asemenea, au crescut cu 22% denunţurile şi autodenunţurile funcţionarilor MAI privind fapte de corupţie.

"Ca urmare a măsurilor preventive, au fost consemnate 141 de situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat DGA atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, precum şi 52 de cazuri în care s-a denunţat implicarea unor colegi în comiterea unor fapte de corupţie", precizează DGA. S-a consemnat o creştere cu 22% a acestor semnalări comparativ cu anul anterior, "stare de fapt care reflectă evoluţia gradului de responsabilitate la nivelul efectivelor MAI".

În baza informaţiilor de interes operativ transmise prin apelurile call-center anticorupţie la numărul 0800.806.806 de către apelanţi, au fost iniţiate sau completate 17 dosare penale şi au fost iniţiate şi derulate patru acţiuni de prindere în flagrant.

Potrivit procedurii de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului, în anul 2018 s-au efectuat 132 de teste de integritate profesională (+76% comparativ cu anul 2017), dintre care 121 cu rezultat pozitiv (lucrătorii MAI testaţi au dat dovadă de integritate) şi 11 cu rezultat negativ.

Aceste teste au vizat 148 lucrători ai ministerului (doar 12 dintre aceştia au primit sume de bani sau foloase pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu).

"În ceea ce priveşte activităţile desfăşurate pe linia managementului riscurilor şi al vulnerabilităţilor la corupţie, reprezentanţii DGA au participat la îndrumarea de specialitate a grupurilor de lucru pentru prevenirea corupţiei constituite la nivelul structurilor ministerului (389 de activităţi cu participarea a 1.975 de angajaţi ai MAI), fiind adoptate registrele revizuite ale riscurilor de corupţie în cadrul fiecărei structuri centrale şi teritoriale din MAI", se arată în bilanţ.

Potrivit DGA, la data de 31.12.2018, la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie erau încadrate 69,2% din posturile prevăzute, iar un aspect important este constituirea unei grupe de studenţi din Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cu profil "anticorupţie", care vor activa la DGA după terminarea studiilor. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres