Silozurile pentru cereale, cea mai bună metodă de depozitare a recoltei

Depozitarea cerealelor se va face întotdeauna în silozuri din materiale de calitate, special construite pentru cereale. Silozurile pentru cereale vor garanta păstrarea cantităţii depozitate, o calitate la fel de bună a cerealelor ca în momentul depozitării. După recoltare cerealele sunt însilozate, sunt protejate pe toată durata depozitării şi se vor verifica foarte uşor pentru prevenirea oricăror pierderi şi atacuri din partea dăunătorilor.

Silozurile se igienizează şi se curăţă până la aducerea cerealelor, se dezinfectează. În silozuri avem ventilaţie şi temperatură constantă, se aplică şi tratamente pentru început pentru a creşte rezistenţa cerealelor la condiţiile de depozitare. Înainte de însilozare cerealele se vor cerne, se elimină corpurile străine, se aşteaptă uscarea naturală pentru a nu exista prea multă umiditate în ele. Gradul de umiditate se verifică obligatoriu înainte de însilozare şi însilozarea are loc doar când acesta e în parametri optimi.

Aerisirea se stabileşte mereu în funcţie de tipul de cereale, temperaturile mai mari sau mai mici vor fi stabilite încă de la început pentru depozitare optimă. Ventilaţia nu ar trebui să influenţeze gradul de umiditate din siloz.

Instalații de uscare sau sisteme de transport a cerealelor

Silozurile sunt dotate cu instalaţii de uscare sau de transport, se stochează cantităţi de cereale mari, cantitatea şi calitatea produselor sunt garantate pe toată perioada în care are loc depozitarea în siloz. Cele mai bune tipuri de silozuri rămân cele metalice, care asigură constant o temperatură optimă în interior. Descărcările din siloz sunt simple, nu apare riscul de fermentaţie, nu se încălzesc cerealele excesiv în siloz, aerul circulă fără probleme şi aerisirea e constantă.

Contactul cu umiditatea excesivă sau cu rozătoare, dăunători nu e permis în silozuri, condiţiile meteo din jur şi factorii externi nu influenţează cerealele însilozate. În funcţie de tipurile de cereale însilozate vor exista şi mecanisme speciale de descărcare.

Recolta şi transportul sunt mai uşor de planificat dacă ai silozuri moderne pentru cereale. Ai siguranţă şi predictibilitate în privinţa încasărilor, poţi să vinzi mai bine cerealele dacă în momentul dinaintea însilozării preţurile erau mai mici.

Nu te mai grăbeşti nici în privinţa alegerii celor mai bune canale de comercializare utilizate. Ai timp suficient să te gândeşti cine va primi cerealele, cum le vei vinde. Cantitatea de cereale recoltate va fi aceeaşi ca după recoltare, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji.

Se va păstra calitatea, nu vei pierde nimic din ce recoltezi, nu va trebui să investeşti în tratamente sau în alte mijloace de protecţie suplimentară pentru cerealele recoltate. Totul este să alegi de la început silozurile pentru cereale din materiale de calitate şi cu rezistenţă mare la acţiunea factorilor externi.

Ce trebuie să știți despre depozitarea cerealelor pe termen lung?

Depozitarea pe termen lung nu mai reprezintă o problemă, costurile cu depozitarea în silozuri pentru cereale sunt scăzute. Ai mai multe variante de silozuri din care să alegi în funcţie de cerealele pe care le recoltezi, depozitarea este mereu una sigură şi profesionistă, silozurile rezistă la uzură şi la contactul cu factorii externi.

Indiferent de perioada de depozitare aleasă, cerealele tale vor sta în condiţii bune, dacă va fi nevoie se vor muta în alte silozuri sau se vor folosi în funcţie de ce îţi doreşti să faci cu ele. Tu decizi cum vei folosi cerealele însilozate, costurile cu însilozarea vor fi mult mai mici decât în alte scenarii de depozitare.

Supravegherea şi controlul cerealelor din silozuri sunt simplificate, putem ajusta condiţiile de depozitare, putem controla cât de frecvent dorim ce se întâmplă cu cerealele depozitate şi putem lua măsuri în timp real. Este important să ai control permanent asupra cerealelor tale însilozate mai ales dacă depinzi de ele şi de preţurile pe care vei reuşi să le iei pe ele la un moment dat. Cu cât ai control mai mare asupra cantităţilor de cereale recoltate, cu atât ai şanse mai mari să le şi vinzi la cele mai bune preţuri pentru că ai calitate foarte bună.

Silozurile pentru cereale vor rămâne o alegere înţeleaptă pentru agricultorii moderni care îşi doresc să nu mai aibă niciun stres legat de cereale şi de recoltele bogate pe care au reuşit să le aibă într-un an agricol. Cu o investiţie relativ mică la început vei avea cereale recoltate ţinute în condiţii optime, nu vei pierde nimic din ele şi vei putea avea o flexibilitate mai mare în privinţa folosirii lor, valorificării cât mai bune.