ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 5 FEBRUARIE

* Autorităţile judeţene din Arad vor pune în valoare printr-un program turistic dedicat sărbătorilor pascale Podgoria Miniş-Măderat, fiind invitate să adere la proiect zeci de pensiuni şi hoteluri, ale căror oferte speciale vor fi promovate gratuit. Proiectul va fi derulat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Primăria Arad şi vizează atragerea turiştilor în judeţ în perioada sărbătorilor pascale.

* O frescă realizată în secolul al XV-lea reprezentându-l pe Ladislau cel Sfânt, fost rege al Ungariei din perioada 1077-1095, a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare a Bisericii Reformate din Cetatea Târgu Mureş, cel mai important monument medieval din municipiu, a anunţat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.

* Numărul focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila a ajuns la 133, din care 11 în exploataţii comerciale şi două cazuri la mistreţi, în total fiind eutanasiaţi aproximativ 235.000 de porci, au informat reprezentanţii DSVSA .

* Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Vrancea a efectuat aproape 30.000 de intervenţii în cei nouă ani de activitate în judeţ, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.

* Câteva sute de familii din municipiul Arad, dar şi mai multe instituţii publice nu vor avea căldură şi apă caldă miercuri, după ce la o magistrală CET Hidrocarburi a fost descoperită o avarie, scurgerea fiind izolată provizoriu, până la efectuarea reparaţiilor în ziua următoare.

* Fabrica de condimente din Alba Iulia distrusă de flăcări la sfârşitul săptămânii trecute era prevăzută cu sisteme de detectare-semnalizare în caz de incendiu, dar focul a izbucnit deasupra locului în care acestea erau amplasate, potrivit primelor concluzii ale cercetărilor efectuate de pompieri, rezultatele finale ale anchetei fiind aşteptate în aproximativ zece zile.

* Aproape 11 milioane de lei sunt alocaţi pentru reabilitarea infrastructurii rutiere în scopul dezvoltării turistice a staţiunii balneare Băile Tuşnad, contractul de finanţare fiind semnat la Alba Iulia de primarul oraşului, Tibor Albert, şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.

* Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că autostrada Iaşi – Târgu Mureş va avea prevăzut un articol distinct în proiectul Legii bugetului de stat pentru 2019, după ce le-a propus acest lucru reprezentanţilor Ministerului Transporturilor. Conform declaraţiilor sale, vor fi alocate credite bugetare în valoare de 9 milioane de lei şi credite de angajament în valoare de 37 milioane de lei.

* Numărul cazurilor de infecţii virale ale căilor respiratorii înregistrate în ultima săptămână în judeţul Botoşani a atins un nou record pentru ultima lună, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică. În săptămâna 28 ianuarie – 3 februarie, au contactat boala 1.829 de persoane, cu 266 în plus faţă de săptămâna precedentă.

* Centrul de Informare şi Asistenţă în Afaceri – INFOBiz, iniţiat la Sibiu, va pune la dispoziţia oamenilor de afaceri o aplicaţie denumită ProtectBiz, un instrument de prevenţie care să răspundă la acţiunile de control ale instituţiilor statului, dar şi o platformă pentru selectarea partenerilor de afaceri sau a unor produse.

* Aproximativ 2.000 de infecţii respiratorii au fost înregistrate în judeţul Vaslui în perioada 28 ianuarie – 3 februarie, au informat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. În spitalele din judeţ şi la cabinetele medicilor de familie au fost înregistrate 1.617 infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 329 de pneumonii şi 34 de cazuri de gripă.

* Numărul îmbolnăvirilor de gripă înregistrat de la începutul anului şi până în prezent în judeţul Olt a ajuns la 110, cu 23 mai mult faţă de săptămâna trecută, iar trei dintre persoanele cu gripă au decedat, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

* Jandarmii au fost solicitaţi marţi, de mai multe ori, să intervină la Miercurea Ciuc pentru alungarea unei ursoaice cu pui care a intrat în câteva curţi de la marginea oraşului, într-o zonă aflată în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă.

* Numărul virozelor şi al pneumoniilor este în creştere în Harghita, în ultima săptămână fiind confirmate şi cinci cazuri noi de gripă, arată datele Direcţiei de Sănătate Publică.

* Magistraţii Tribunalului Olt au admis recursul depus de soţii Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu privind terenurile din satul arădean Nadăş şi au respins ca tardive cererile de revizuire formulate de Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad. Soluţia pronunţată de Tribunalul Olt este irevocabilă. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

 

 Sursa foto: CJ Arad

Sursa: Agerpres