ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 11 MARTIE

* Grefierii de la instanţele de pe raza Curţii de Apel Târgu Mureş au început, de luni, purtarea banderolelor albe pentru susţinerea revendicărilor Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, care vizează adoptarea unui nou statut care să corespundă cu realităţile din instanţe şi parchete, însă şi solicitări de natură salarială, suplimentarea schemei de personal şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

* Anul 2018 a fost cel în care foştii deţinuţi politici şi deportaţii s-au simţit "cel mai umiliţi" în toată viaţa lor, deoarece nimeni nu i-a întrebat cum văd ei celebrarea Centenarului, a declarat luni, la Braşov, secretarul de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR).

* Pârtiile de schi de la Obârşia Lotrului vor fi închise până miercuri din cauza vântului puternic şi a ninsorilor, au informat administratorii Domeniului schiabil "Transalpina" din Munţii Parâng. Salvamontiştii vâlceni atrag şi ei atenţia că la munte se pot produce avalanşe, astfel că le recomandă turiştilor să nu se aventureze în această perioadă în zonele respective.

* Un număr de 180 de oi aflate într-o stână din satul Lupele, comuna Pechea, au ars după ce un incendiu de vegetaţie uscată s-a extins asupra ţarcurilor în care animalele erau adăpostite, se arată într-o informare transmisă luni de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă. Potrivit acestuia, în urma intervenţiei pompierilor militari au fost salvate de la stână alte 500 de oi. Incendiul de vegetaţie uscată s-a extins la stână după ce au luat foc rezervele de furaje.

* Prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, a emis un ordin prin care s-a constituit o comisie, ce va controla localităţile din judeţ, cu scopul de a preveni arderile de vegetaţie uscată, după ce s-a constatat dublarea numărului de incendii pe mirişti, faţă de anul trecut, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

* În ultimele trei zile, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi stingerea a 46 incendii de vegetaţie uscată, în urma acestora 28 de persoane fiind amendate pentru nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, au anunţat, luni, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

* Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Florin Neguţ, a declarat luni presei că incendiul din localitatea Floreşti Stoeneşti pentru stingerea căruia au acţionat timp de aproximativ trei ore 35 de pompieri cu autospeciale cu apă şi spumă şi autocisterne din trei judeţe şi municipiul Bucureşti a fost lichidat.

* Numeroase fragmente ceramice identificate ca provenind din Epoca Bronzului şi din Epoca Fierului au fost scoase la suprafaţă cu plugurile, în timpul lucrărilor agricole de primăvară, pe un deal din apropierea satului Gheja, aparţinând de oraşul Luduş. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres