ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 30 IULIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat după şedinţa CSAT că a solicitat Guvernului ca, până la finalul lunii august, să elaboreze măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, astfel încât să nu mai existe întârzieri ca în cazul de la Caracal, precum şi analizarea "în regim de urgenţă" a legislaţiei privind infracţiunile grave şi foarte grave. El a subliniat că cetăţenii trebuie să îşi recapete încrederea în stat prin eliminarea definitivă din sistem a celor care nu-şi fac datoria.

* Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem în cazul crimelor de la Caracal, pentru neglijenţă în serviciu, în legătură cu nerespectarea procedurilor de către poliţistul care a preluat apelurile telefonice date de fata de 15 ani, Alexandra Măceşanu, la numărul de urgenţă 112.

* Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că va propune desfiinţarea comisiei speciale privind legislaţia pe justiţie, condusă de Florin Iordache. "Funcţionalitatea comisiei speciale nu a fost cea dorită, dimpotrivă, a creat, a avut un impact public negativ şi asupra partidului pe care îl reprezint şi asupra instituţiei Parlamentul României", a afirmat Ciolacu.

* Proiectul autostrăzii Ploieşti – Braşov a fost declarat obiectiv strategic naţional în şedinţa CSAT, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând, totodată, că a atenţionat-o pe premierul Viorica Dăncilă că Guvernul încalcă legea privind obligativitatea construirii autostrăzii Moldovei.

* Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care vicepremierul Mihai Fifor este desemnat ministru interimar al Afacerilor Interne. Şeful statului a semnat şi decretul prin care se ia act de demisia lui Nicolae Moga.

* Jucătoarea de tenis Simona Halep a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. "A oferit românilor nu doar momente de bucurie, ci şi un exemplu de nepreţuit", i-a transmis, printre altele, Iohannis. "A fost mult mai emoţionant şi emoţiile au fost diferite, de aceea am simţit şi o presiune mai mare, dar a fost un moment frumos şi cu siguranţă este unul dintre evenimentele pe care nu le voi uita niciodată", a mărturisit câştigătoarea de la Wimbledon.

* Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a apreciat că demisia lui Nicolae Moga din fruntea Ministerului Afacerilor Interne reprezintă primul gest de decenţă şi normalitate în Guvernul condus de Viorica Dăncilă, în timp ce USR a transmis că "nu rezolvă nimic din situaţia de fond", atât timp cât rămân în instituţiile cu atribuţii pe zona de siguranţă a cetăţeanului "oameni incompetenţi".

* Actriţa Florina Cercel va fi înmormântată joi, la ora 13,00, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, informează Teatrul Naţional într-un comunicat transmis AGERPRES. Joi, de la ora 10,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al artistei va fi depus în foaierul Sălii Mari a Naţionalului bucureştean, pentru ca toţi cei care au îndrăgit-o să poată să îşi ia rămas bun. Actriţa Florina Cercel a murit marţi, la vârsta de 76 de ani. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres