Meleşcanu a vorbit la reuniunea ACP-UE despre impactul schimbărilor climatice din perspectiva securităţii

Schimbările climatice şi impactul acestora din perspectiva securităţii a fost tema abordată miercuri de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la lucrările celei de-a 37-a sesiuni a Adunării parlamentare paritare Africa, Caraibi, Pacific (ACP) – Uniunea Europeană (UE), desfăşurate la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, Meleşcanu, care a susţinut un discurs în cadrul Panelului "Working on Global Arena", a subliniat că toate statele lumii sunt expuse riscurilor climatice, indiferent de poziţia geografică şi că este nevoie atât de solidaritate şi responsabilitate în identificarea soluţiilor, cât şi de o platformă multilaterală care să faciliteze cooperarea şi dialogul.

Ministrul arătat că abordarea eficientă a schimbărilor climatice şi îndeosebi a încălzirii globale necesită conştientizare, responsabilizarea tuturor actorilor implicaţi şi o puternică voinţă politică pentru demersuri eficiente deopotrivă la nivel naţional, precum şi la nivel global. În acest context, el a subliniat necesitatea promovării de demersuri într-un cadru multilateral în care un rol esenţial îl joacă Organizaţia Naţiunilor Unite.

Teodor Meleşcanu a prezentat demersurile realizate de România în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. El a menţionat organizarea la Bucureşti, în 12 martie, a Conferinţei internaţionale "Consolidarea rezilienţei la dezastrele naturale", dedicată unuia dintre subiectele de maximă actualitate de pe agenda internaţională – influenţele negative ale schimbărilor climatice asupra dezvoltării durabile şi securităţii.

MAE mai informează că în marja reuniunii ACP-UE de la Bucureşti, ministrul afacerilor externe a avut întrevederi bilaterale cu preşedintele Senatului din Republica Gaboneză, Lucie Milebou-Aubusson Mboussou, şi cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe şi al comerţului din Saint Vincent şi Grenadine, Louis Hilton Straker.

În cadrul întrevederii cu oficialul din Republica Gaboneză au fost trecute în revistă dialogul bilateral în diverse sectoare de interes comun şi cooperarea organizaţiilor internaţionale.

La întrevederea cu oficialul din Saint Vincent şi Grenadine au fost discutate proiectele de asistenţă tehnică dedicate de România regiunii Caraibilor, precum şi perspectivele de cooperare economică şi sectorială, în domenii de interes comun precum educaţie, schimbări climatice, gestionarea situaţiilor de urgenţă, securitate şi siguranţă alimentară, IT, turism.

Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat faptul că, în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului UE, România va acorda o atenţie deosebită evenimentelor cu impact major asupra statelor africane şi caraibiene, precum negocierea acordului post-Cotonou, care va defini viitorul cadru al relaţiilor UE-ACP.

Adunarea Parlamentară Paritară Africa, Caraibi, Pacific – Uniunea Europeană a luat fiinţă din dorinţa de a-i reuni pe reprezentanţii aleşi ai Parlamentului European – şi reprezentanţii aleşi ai statelor din Africa, Caraibi şi Pacific. La lucrări au participat aproximativ 400 de reprezentanţi ai parlamentelor din state din Africa, Caraibe şi Pacific şi europarlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor ACP şi europene, se menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS-editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)

Sursa: Agerpres