Meleşcanu a primit o delegaţie a Comunităţii Caraibiene – CARICOM; a reiterat angajamentul pe termen lung al României faţă de regiune

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit luni o delegaţie a Comunităţii Caraibiene – CARICOM, şi a reiterat în timpul convorbirilor angajamentul pe termen lung al României faţă de regiunea Caraibilor, informează MAE.

"În cadrul consultărilor, ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat angajamentul pe termen lung al României faţă de regiunea Caraibelor. A evidenţiat că abordarea de către România a relaţiilor cu CARICOM are la bază trei piloni: dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu statele membre ale acestei organizaţii, consultări cu preşedinţia rotativă a CARICOM şi intensificarea cooperării cu Secretariatul şi instituţiile permanente ale organizaţiei", se arată în comunicatul MAE.

Meleşcanu a amintit că, în ultimii doi ani, România a avut contacte politice şi diplomatice intense cu statele caraibiene, în contextul pregătirii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, ţinând cont că, pe parcursul mandatului României, au loc în UE evenimente cu impact major asupra statelor caraibiene, precum Brexit şi negocierea acordului post-Cotonou, care va defini viitorul cadru al relaţiilor UE-ACP (Africa, Caraibe, Pacific).

Teodor Meleşcanu a evocat, de asemenea, succesul înregistrat de proiectele de asistenţă tehnică dedicate de România regiunii Caraibelor până în prezent, care au fost deosebit de bine primite de statele CARICOM. El a arătat disponibilitatea României de a oferi expertiză în domeniile de interes prioritar pentru partea caraibiană, desprinse din contactele bilaterale, precum educaţie, schimbări climatice, gestionarea situaţiilor de urgenţă, agricultură, securitate şi siguranţă alimentară, IT, turism.

Ministrul român a salutat perspectivele pozitive deschise pentru cooperarea economică bilaterală româno-caraibiană de ratificarea de către Parlamentul României a Acordului de Parteneriat Economic UE-Caraibe.

Reprezentanţii CARICOM au mulţumit, la rândul lor, pentru interesul României faţă de dinamizarea cooperării cu statele caraibiene şi au exprimat satisfacţia deosebită faţă de nivelul ridicat la care au ajuns relaţiile bilaterale în ultimii doi ani. Au elogiat consistenţa şi coerenţa demersurilor diplomatice ale României faţă de zona Caraibelor şi eforturile ţării noastre de a afla direct de la sursă interesele, preocupările, priorităţile statelor CARICOM, în pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE.

Totodată, au reconfirmat faptul că şi pentru statele lor cooperarea cu România, la nivel bilateral, reprezintă o prioritate în contextul relaţiilor UE-Caraibe şi pe plan multilateral.

"Au exprimat recunoştinţa pentru cele trei proiecte de asistenţă tehnică dedicate de către România regiunii Caraibelor în 2018, cu sprijinul RoAid, precum şi interesul pentru continuarea lor, apreciind în mod deosebit faptul că oferta ţării noastre a fost calibrată perfect pe necesităţile statelor CARICOM, ceea ce reflectă o bună cunoaştere şi înţelegere de către România a priorităţilor acestora", se mai menţionează în comunicat.

Cele două părţi au avut un schimb de opinii pe tema priorităţilor Preşedinţiei României la Consiliul UE şi, respectiv, ale preşedinţiei rotative a CARICOM în semestrul I 2019, exercitată de Saint Kitts şi Nevis, precum şi pe tema implicaţiilor Brexit. De asemenea, au abordat teme de interes la nivel multilateral, cum ar fi schimbările climatice şi Agenda 2030.

Delegaţia este condusă de ambasadorul Irwin LaRocque, secretar general, şi de Darren Henfield, ministrul afacerilor externe al Bahamas şi preşedinte al Consiliului Relaţii Externe şi Comunitare (COFCOR).

Din delegaţie fac parte, de asemenea, miniştrii afacerilor externe din Antigua şi Barbuda, Bahamas, Dominica, Grenada, Guyana, Saint Lucia, Saint Kitts şi Nevis, Saint Vincent şi Grenadine, Trinidad şi Tobago, precum şi ministrul afacerilor maritime şi al economiei albastre al Barbados.

Înalţii oficiali caraibieni se află la Bucureşti în perioada 11-13 martie, într-o vizită oficială la invitaţia ministrului de externe român. Vizita are ca principal obiectiv desfăşurarea celei de-a doua runde de consultări politice România-CARICOM (prima rundă a avut loc la 17 octombrie 2018, la Kingston, Jamaica, în timpul preşedinţiei jamaicane a CARICOM), semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre Guvernul României şi Comunitatea Caraibiană privind stabilirea unui mecanism de consultare şi cooperare şi participarea la Conferinţa internaţională "Construirea rezilienţei la dezastrele naturale", organizată de MAE marţi, 12 martie. AGERPRES/(AS-autor: Antonia Niţă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.mae.ro

Sursa: Agerpres