George Ciamba – întrevederi bilaterale cu mai mulţi oficiali, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a discutat la Munchen, în marja Conferinţei de Securitate, cu mai mulţi oficiali, printre care s-au numărat Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, dar şi Kiron Skineer, directorul pentru planificare politică din cadrul Departamentului de Stat şi consilier al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.

* Ministrul George Ciamba a discutat la Munchen cu negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. Cei doi oficiali au vorbit despre evoluţiile din dosarul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, arată MAE.

Ministrul delegat a reiterat deschiderea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene de a asigura condiţiile pentru un dialog imediat, dacă va exista o poziţie clară a Guvernului britanic. ''La nivelul Uniunii Europene se doreşte o retragere ordonată şi predictibilă a Marii Britanii. Acordul cu Uniunea Europeană, respins de Parlamentul de la Londra, oferea cele mai bune condiţii pentru ambele părţi. George Ciamba a transmis susţinerea preşedinţiei române a Consiliului UE pentru avansarea planurilor de contingenţă stabilite în acest dosar'', arată MAE.

* În marja Conferinţei de Securitate, ministrul delegat a avut o întrevedere bilaterală cu Aurelia Frick, ministrul afacerilor externe, justiţiei şi culturii din Principatul Liechtenstein.

Oficialul român a transmis felicitări cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la crearea Principatului Liechtenstein, eveniment deosebit în istoria acestei ţări.

Cei doi oficiali au trecut în revistă bunele relaţii diplomatice dintre cele două ţări. George Ciamba a exprimat deschiderea României de a întări colaborarea în zona economică, salutând prezenţa în ţara noastră a unor companii importante din Principatul Liechtenstein. Ministrul delegat George Ciamba a transmis deschiderea preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene de a continua consolidarea cooperării între UE şi statele membre ale AELS/EFTA (Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia), precizează MAE.

* Pe parcursul zilei de sâmbătă, oficialul român a avut discuţii şi cu Miroslav Lajcak, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovacia, ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a OSCE.

George Ciamba şi Miroslav Lajcak au discutat despre modalităţi de cooperare în timpul mandatului României la preşedinţia Consiliului UE.

Subiectul extinderii, viitorul Uniunii Europene, Summitul de la Sibiu, dar şi viitoarele alegeri din Ucraina au fost printre temele abordate. Ministrul român a punctat buna colaborare între UE şi OSCE.

* Întrevederile au continuat cu o serie de discuţii cu George Katrougalos, ministrul Afacerilor Externe din Republica Elenă.

George Ciamba l-a felicitat pe oficialul grec pentru recenta sa numire în funcţie şi i-a urat succes în activitate. Ministrul român a salutat, încă o dată, validarea acordului Prespa de către Parlamentul de la Atena, un pas esenţial pentru viitorul european al Balcanilor de Vest, menţionează MAE.

* În cadrul aceluiaşi eveniment, George Ciamba a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul de Externe de la Skopje, Nikola Dimitrov.

Discuţiile s-au concentrat pe parcursul european al Macedoniei de Nord, ca stat candidat pentru a deveni membru al Uniunii Europene.

George Ciamba l-a felicitat pe Nikola Dimitrov pentru eforturile depuse în vederea validării prin voturile legislativelor de la Skopje şi Atena a înţelegerilor asumate de ambele părţi prin acordul Prespa. Această reconciliere reprezintă un pilon esenţial pentru stabilitatea şi viitorul european al Balcanilor de Vest, mai arată MAE.

Ministrul delegat George Ciamba i-a transmis înaltului oficial de la Skopje mesajul ferm de susţinere al preşedinţiei României la Consiliul UE pentru îndeplinirea obiectivului european.

Cei doi oficiali au agreat crearea, în perioada următoare, a unui format de colaborare România – Macedonia de Nord şi Grecia, având în vedere agenda ambiţioasă pentru Balcanii de Vest a preşedinţiei României a Consiliului UE.

* Subiectul extinderii a fost abordat de ministrul român şi cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere. George Ciamba a exprimat angajamentul ferm al preşedinţiei României la Consiliul UE de a avansa cât mai mult acest dosar.

* Într-o întrevedere cu Fiona Hill, asistent special al preşedintelui SUA şi director pentru Europa şi Rusia, ministrul delegat a punctat necesitatea consolidării parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

În cadrul discuţiilor, oficialul român a arătat că România, ca preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, va continua să consolideze şi să susţină dezvoltarea relaţiei transatlantice.

Cei doi demnitari au adus în discuţie şi eforturile pe care atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite le fac pentru a combate fenomenul dezinformării. George Ciamba a transmis că acesta este un subiect prioritar şi pe agenda preşedinţiei române a Consiliului UE, subliniază MAE.

* George Ciamba a mai discutat la Munchen cu Kiron Skineer, directorul pentru planificare politică din cadrul Departamentului de Stat şi consilier al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo. Oficialul american a salutat rezultatele obţinute de preşedinţia română a Consiliului UE, inclusiv cu referire la domeniul sectorului energetic.

* Tot în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, George Ciamba a avut o întâlnire bilaterală cu Kurt Volker, reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina. Cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe evoluţiile conflictului din Ucraina, precizează MAE. AGERPRES/(AS – editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: George Ciamba/Twitter.com

Sursa: Agerpres